Leg med prosaens genrer
*Gratis tema!*
Lær, hvad der kendetegner de forskellige skønlitterære prosagenrer, få en konkretisering af 36 underkategorier for romangenren samt thrilleren og få gode råd til arbejdet med spændingslitteratur, såvel thrillere som krimier, herunder femikrimier. Artikler: Prosaen og romanen. Definitioner og tips ♦ Noveller og kortprosa. Definitioner og tips ♦ Thrilleren – det gode gys ♦ Kunsten at skrive en krimi ♦ Femikrimien – og hvordan du skriver den. I alt 5 artikler, 36 sider.
Prosaen og romanen. Definitioner og tips. Af Anne Olsen.
Mange har i skolelivet læst eventyret Rødhætte og Ulven, og der er også en del, som sidder trofast hvert nytår og hører dronningens nytårstale. Men hvor mange af os ved egentlig, at både eventyr og taler går under betegnelsen prosa
? I denne artikel vil det blive beskrevet, hvad prosa er, da det kan være svært at blive klog på. Ydermere vil de forskellige former for prosa, som findes, blive gennemgået. Dernæst går jeg i dybden med romangenren.
Noveller og kortprosa. Definitioner og tips. Af Anne Olsen.
Noveller og kortprosa. Det lyder som det samme – men er det ikke. Kender du mon forskellen, og ved du, hvilke elementer du kan bruge fra de to genrer til at skabe spændende og korte prosatekster? I denne artikel kan du læse om novellen og kortprosateksten samt de indholdsmæssige krav til disse og får inspiration til at skrive endnu stærkere tekster.
Thrilleren – det gode gys. Af Anne Olsen.
Mange kan godt lide at sætte sig ned foran fjernsynet og få et godt adrenalinkick med en god og spændende thriller. Det samme gør de, som hellere vil sætte sig og fordybe sig i en thriller fra litteraturens univers. I denne artikel vil jeg komme ind på, hvad begrebet thriller dækker for denne genre, og hvilke virkemidler den har, for at der kan være tale om en thriller.
Kunsten at skrive en krimi. Af Karin Meyer Hald.
Hører du til dem, der har læst krimier i læssevis? Både dem, der løb dig koldt ned ad ryggen, og dem, der røg i skraldespanden, fordi de ikke var bedre værd? Har du leget med tanken om at skrive en krimi og komme på bestsellerlisten? Måske er du det næste bud på en krimiforfatter. Læs her i artiklen om de 12 grundlæggende regler for krimigenren. Få en introduktion til research, plot og berettermodellen samt en gennemgang af krimiens historie og udvikling.
Femikrimien – og hvordan du skriver den. Af Karin Meyer Hald.
Til trods for at vi dagligt bombarderes med vold på tv og i blade, afskrækker det tilsyneladende ikke at læse om det, når der vælges bøger. Krimier sælges og udlånes som aldrig før – især femikrimi-genren læses i stor stil. Og hvorfor så det? Ja, det undrer også mig og er grunden til, at jeg har valgt at skrive om det i denne artikel. Her får I svar på dels femikrimiens historie og de krav, der stilles, før det skrevne kan kaldes en femikrimi.
Læs artiklerne her. Find andre spændende temaer her.
TIP: Er du interesseret i arbejdet med de fantastiske genrer, såsom fantasy og science fiction? Se temaet Science fiction-tips
her og temaet De fantastiske genrer
her!
TIP: Er du interesseret i at bruge elementer fra stilperioder, såsom minimalisme, socialrealisme og eksistentialisme? Se temaet Inspiration fra skriveskoler
her!