Solaas.dk

Historiens subtile byggesten


Backsteinmauer Bemalung, af Immanuel Giel. Lær om de otte subtile byggesten, uden hvilke en historie braser sammen om forfatterens ører. Lær at bruge setting, temaer og tempo og afprøv forskellige synsvinkler for at optimere din historie. Arbejd med troværdigheden i dine historier og find din helt egen stil – din forfatterstemme. Inkl. 27 skriveøvelser. Artikler: Setting – hjørnesten og superlim i ét ♦ Temaet og indsigten fra dybderne ♦ Universet og kompasset ♦ At samle trådene uden at slå knude på dem ♦ Synsvinklen – de mest interessante øjne ♦ Tempo – historiens pulsslag ♦ Troværdighed. Knald eller fald. ♦ Stilen er din forfatterstemme. I alt 8 artikler, 49 sider.
Setting – hjørnesten og superlim i ét. Af Jannie Solaas.
Setting bliver overset af mange forfatterspirer, og derved går de glip af muligheden for at tilføje teksterne ekstra dybde og livagtighed. I virkeligheden har setting betydning for både handlingen, personerne, deres replikker og temaet, men ofte er det vævet subtilt ind i en historie, så læseren ikke tænker over det og bare sluger historien råt. Faktisk er det den lim, der holder det hele sammen. Ved du, hvad setting helt konkret er, og hvordan du skal bruge det til at styrke din historie på flere vigtige fronter? Ellers kan du få gode råd her til at vælge den bedste setting og dermed skabe mest mulig livagtighed og troværdighed i din tekst.
Temaet og indsigten fra dybderne. Af Jannie Solaas.
Ved du, hvad et tema eller et budskab i en historie er, og hvordan du bruger disse dele for at styre historien og skabe en solid byggesten for den? Læs i denne artikel om, hvordan du bruger både tema, budskaber og indsigten fra dybderne i din skrivning, og få et råd til brugen af selvbiografisk materiale som udgangspunkt for det, du vil sige med teksten.
Universet og kompasset. Af Jannie Solaas.
Du sidder med en rigtig god historie. Du har personerne og plottet på plads. Du skriver løs, og det går fint. Så læser nogen din historie og føler sig desorienterede, ikke pga. personerne og plottet, men fordi det var uklart, hvor historien egentlig var på vej hen fra starten, og hvilken ramme den udspillede sig i, dvs. hvor og hvornår den foregik. Artiklen her giver dig skrivetips og skriveøvelser til at hjælpe læseren med at finde retningen og rammen til din historie.
At samle trådene uden at slå knude på dem. Af Jannie Solaas.
Længere tekster – herunder noveller, men især romaner – kræver et godt overblik for at holde styr på indholdet. Efterhånden kommer der ændringer til, og nogle af dem kræver ændringer andre steder i teksten. Det kan let føles som rekonstruktionen af et spindelvæv, hvor man ikke er sikker på, om man er kommet til at knække en tråd eller slå knude på nogle af dem, så indholdet vakler i stedet for at glide jævnt fremad. Denne artikel vil give dig skrivetips og fire skriveøvelser til at holde styr på trådene.
Synsvinklen – de mest interessante øjne. Af Jannie Solaas.
En historie, lige såvel som et digt, kan skrives på rigtig mange måder, for som regel er der mere end én person involveret i fortællingen, og det betyder, at der er flere øjne på sagen, og at hvert sæt øjne vil give en anderledes vinkling på fortællingen. Det giver mulighed for mange forskellige måder at behandle et emne på og mange forskellige måder at nå læseren på. Denne artikel gennemgår de forskellige synsvinkler og giver dig skrivetips og skriveøvelser til, hvordan du finder det bedste sæt øjne til den konkrete tekst.
Tempo – historiens pulsslag. Af Jannie Solaas.
Der skal være en balance mellem det rolige tempo og den intense handling i en historie. Læseren skal helst ikke overfodres med konflikter og efterlades med håret stående ud til alle sider, som havde hun været i modvind. Hun skal helst heller ikke falde i søvn. I artiklen her får du skrivetips og fire skriveøvelser til at finde en god balance for tempoet.
Troværdighed. Knald eller fald. Af Jannie Solaas.
Hvis din læser ikke føler sig overbevist om plottet, personerne og detaljerne generelt i din historie, vil læseren sidde med følelsen af at være blevet snydt, at forfatteren ikke har gjort arbejdet ordentligt, og det vil formentlig skræmme læseren væk fra din næste historie – for hvem gider at læse en historie, der er usammenhængende? I denne artikel ser vi på, hvad troværdighed er, og igennem skrivetips samt seks skriveøvelser får du hjælp til at opretholde den.
Stilen er din forfatterstemme. Af Jannie Solaas.
Med din helt personlige skrivestil kan du give dine historier og digte et særpræg, så læseren genkender dig straks, når hun åbner en bog af dig. Det kan skabe et bånd mellem læserne og dig, for stilen kan i sig selv være uhyre dragende. Tænk på de forfattere, du selv elsker at læse. Selv hvis du ikke har tænkt over det, kan deres stil have påvirket dit valg af netop dem som favoritforfattere. Denne artikel hjælper dig med at finde din egen stil igennem skrivetips og fire skriveøvelser.
Temaet er en del af Temapakke 2: Plot, spænding og historieopbygning  
Find andre spændende temaer her.