Solaas.dk

“Bog med rose og lys på teak” af Liam Quin
“Alt, 
hvad du kan forestille dig,
 er virkeligt.” – Pablo Picasso

Klik på disse hurtiglinks for at se:     Anbefalinger fra forfattere     Bøger jeg har været manuskriptlæser på     Min biografi


Anbefalinger fra forfattere:


Hvis du virkelig vil skrive, hvis du virkelig vil noget med din bog, er der ingen vej udenom Jannie. Jannie er en slags redaktør før redaktøren. En billig investering i din egen viden, og ikke mindst en større chance for den bog, du allerede har brugt årevis og indtil flere gennemlæsninger på at skrive.
Morten Klenø, forfatter til flere spændingsromaner
Jeg lod Jannie Solaas lave respons på én af mine noveller, og det har jeg ikke fortrudt. Det lille værk endte med at blive langt det bedste, jeg nogensinde har skrevet, og jeg vil bestemt benytte mig af hende igen.
Vagn Grønkilde, forfatter til flere bøger og noveller
Jannies konstruktive kommentarer har både været motiverende og en stor konkret hjælp i skriveprocessen. Hun kommer med masser af gode input og forslag til forbedringer. Jeg kan varmt anbefale hende som kreativ sparringspartner.
Frits Bredal, forfatter til Mænd uden ansigt og tidligere DR-journalist
Samlet set var det ikke så lidt, Jannie fik ændret i min roman Den 3. hund, da hun lånte den en uges tid. Og netop fordi hun utrætteligt (og fuld af indlevelse) gentog de vigtige fejl, jeg lavede, blev jeg også selv hurtigt fortrolig med dem. I dag laver jeg sjældent disse fejl, fordi jeg hele tiden tænker tilbage på hendes skriftlige gennemgang af Den 3. hund. Jannie opfordrede mig til at skære tyve sider væk i romanen, hvilket ikke var let, nærmest umuligt, men i sidste ende det bedste for historien. Det er let nok at sige Kill your darlings, det er langt sværere at gøre det, men i sidste ende er det et must! Husk på, at Jannie også fungerer som din læser, som enhver anden kommende læser! Før jeg sendte mit manus ind til Jannie, havde jeg fået 10 afslag på det. Da hun sendte det tilbage og mit store rette-arbejde skulle begynde, var jeg meget i tvivl. Bogen blev jo mindre, og afsnit jeg havde elsket at skrive skulle pludselig ud! Men jeg gjorde det! Jeg kylede dem i skraldespanden! Og ud af arbejdet kom 175 sider i stedet for de oprindelige 200. Samtidig var personer og scener pludselig blevet langt mere nærværende og visuelt levende på en helt anden måde. Jeg skulle kun sende bogen til ét forlag, før der var bid!
Morten Klenø, forfatter til bl.a. Den tredje hund
Jannie har undervist os i grundlæggende skriveteknik, og det er blandt andet hendes undervisning, som har gjort, at vi for alvor har åbnet øjnene op for, hvordan en handling kan gøres mere levende og sprudlende via sproget. Jannie har lært os noget om, hvad godt børnesprog kan være, og det har været med til at give os lyst og inspiration til at udvikle os kreativt i sprog og formuleringsteknik.
Michael Rasmussen og Martin Rasmussen, forfattere til børnebøgerne om Gilpus
Det var rigtig godt at læse nogle overvejelser omkring denne ret specielle hovedperson. Det gav anledning til at arbejde yderligere med ham. Også slutningen var der gode betragtninger omkring. Desuden var jeg ret glad for de forskellige udråbstegnsmarkeringer, som var strøet ud over manus, og som skulle fortælle, når noget var godt. Jeg blev mere opmærksom på visse sproglige gentagelser og det, som kaldes koreografi i forbindelse med dialoger. Man kommer til at se sine sproglige svagheder og finder ud af at gøre noget ved dem. Alt i alt kan jeg kun anbefale at man, inden man tænker på udgivelsesmuligheder, ofrer sådan en grundig gennemgang. Forlagene modtager så store mængder manuskripter, at det vil være yderst sjældent, at en ukendt forfatter får en grundig redaktionel tilbagemelding. Fordelen i forhold til private læsninger – som også stærkt kan anbefales – er, at her ret hurtigt tages stilling til hele manus på en gang, hvor de private ofte vil gøre det stykkevis og delt. Jeg vil mene, at enhver som måske overvejer at betale for en udgivelse, hvad enten det er på forlag, som tager sig betalt eller som selvudgiver, skal overveje at ofre sådan en læsning i stedet. Måske kan den bevirke, at manus bliver så godt, at det kan udkomme på et anerkendt forlag.
Helga Berg, forfatter til bl.a. Den barmhjertige morder
Jannie gjorde meget for, at jeg fik min bog, Gajolmanifestet, færdiggjort til udgivelse. Hun er dygtig og har et godt overblik. Hun er en dejlig samarbejdspartner, som jeg virkelig nød at få feedback fra. Jeg vil klart anbefale hende til alle, der sidder inde med et manus, der trænger til et kærligt og grundigt eftersyn.
Mikkeline W. Gudmand-Høyer, forfatter til over 10 bøger
Jannie har været en uvurderlig hjælp i min redigeringsproces. Hendes feedback er præcis, motiverende, inspirerende og ikke mindst meget lærerig. Med Jannies hjælp er Living Between blevet løftet til et helt andet niveau, jeg aldrig selv havde nået. Hun har givet mig redskaber, jeg kan bruge i mine næste bøger, og jeg glæder mig allerede til at arbejde sammen med hende igen!
Sagar Constantin Bohnstedt, forfatter til Living Between-serien
Jannie Solaas har over seks gange med sikker og kyndig hånd ført vores 11-mands hold gennem kurset. Jeg er meget glad for at have oplevet, hvordan hun med en nænsom og positiv attitude og en ganske utrolig sans for detaljer har fremmet vores forståelse og kunnen inden for det litterære.
Lennart Liljebjerg om romankurset på Det Danske Skriveinstitut v/Bente Clod

Et udvalg af bogudgivelser mv., som jeg har været manuskriptlæser på:


(NB: [Re] betyder, at jeg har redigeret bogen. [ReR] betyder, at jeg har givet respons og senere redigeret bogen. [R] betyder, at jeg har redigeret oversættelsen.)
Bogforside Linda Lassen: Den skyldige, Hovedland, 2023 [Re]
17. februar 1967 blev Kristian Andersen dræbt i sin lejlighed på Perlegade i Sønderborg. Drabet er aldrig blevet opklaret, og det er usandsynligt, at det nogensinde sker, vurderer drabschefen for Syd- og Sønderjyllands Politi.
Marie er en tilflygter. I Sønderborg, hos Robert, der er blevet enkemand. Men ingen må vide hvorfra og hvorfor. Hun klarer sig som iværksætter med et rengøringsfirma, og hos en af kunderne hører hun om det uopklarede mord på Antik–Andersen i 1967.
Men Sønderborg er ikke nogen stor by, og mordet på Antik–Andersen er langtfra glemt, og folkesnakken er ikke sen til at pege fingre, og Marie må erkende, at hendes viden om grænselandets historie er minimal. Og hvad værre er: Uvidenhed kan få katastrofale følger.
Bogforside Michael og Martin Rasmussen: Kongeborgens hemmelighed 2, Saga, 2023
Sommeren 2019, Milas og Conrad tager igen på ferie hos Carl-Christian. For der er noget helt specielt ved at besøge vennen ude på landet. Det bliver igen en hyggelig, dramatisk og spændende sommerferie helt ude på Lars Tyndskids vildmarker.
Kongeborgens hemmelighed 2 er fortsættelsen til Kongeborgens hemmelighed.
★★★★★ fra flere læsere på saxo.com, herunder udtalelsen: “Mega FANTASTSIK bog til en 13 årig knægt der ikke gider kærlighed fnidder.”
Bogforside Birthe Juul Christensen: Under, Saxo Publish, 2023
Hvilke kræfter er på spil, når der sker forandringer i vores liv? Hvordan kommer vi overhovedet på plads i vores liv? Og hvordan lever kvinder med hinanden langt fra tidens diskussioner om det at være kvinde? Det er nogle af de spørgsmål handlingen i Under bevæger sig omkring. De tre kvinder Astrid, Marianne og Gudrun er forskellige steder i livet. På opholdsstedet Hyldegården bliver de viklet ind i hinandens verdener, og deres møde sender dem hver især ud på en indre rejse. Bogen handler om livet på et opholdssted, men også om den besværlige og udfordrende udvikling, som både unge og voksne må igennem. Her spiller naturen og fantasien en vigtig rolle. Det indre liv har sit eget liv, og det må man lære at danse med. Realitet og fantasi væver sig ind i hinanden, og fantasien viser sig lige så hjælpsom som virkeligheden.
Bogforside Louise de Richelieu: Kong Knuds bryllup, Egolibris, 2022
“Det føles, som om mine knæskaller er knust, og min rygrad ligger krøllet sammen i min mavesæk, men ellers går det fint.” Han rejste sig op. “FANG DEM!” brølede den ranglede ridder med babykysen. Frida, Peter og Svend satte i løb. Drengen med klappen for øjet fulgte lige efter.
Peter, Frida og Svend spiller 3D adventurespillet Spillet om magten. I første bane, Kong Knuds bryllup, skal de hjælpe enkedronning Emma frem til kong Knuds borg inden solnedgang. Jarlen Af Ikke Ret Meget og hans folk prøver at forhindre børnene i at nå frem. 3D-briller gør brølende riddere og deres våben virkelige. Der stinker af affald, og fluerne summer om hovedet på Frida, Peter og Svend. Hvad sker der, hvis de ikke klarer banen, inden tiden løber ud, og hvad sker der, hvis de gør? Kong Knuds bryllup er første bind i serien Spillet om magten.
Bogforside Mette Bærbach Bas og Sif Bas: Rumlebum – et juleeventyr, Books on Demand, 2022
Dette juleeventyr hander om en gammel nisse, som hedder Rumlebum. Han bor i et lille hus midt på øen Mors. Her har nissen det godt. Der er for nylig flyttet en ny familie ind i huset. Børnene er meget søde ved husets nisse og husker at give ham grød og lun juleøl. Til gengæld sørger Rumlebum for godmodige drillerier og masser af sjove overraskelser til børnene.
Men en dag køber familien en hund, og nu glemmer børnene helt at forkæle nissen. Rumlebum føler sig overset, og som enhver rigtig nisse, der føler sig uretfærdigt behandlet, viser Rumlebum nu familien, hvor galt det kan gå, hvis man ikke tager sig ordentligt af sin nisse.
Bogforside Erik Voss: Peter Sabroe – De fattiges værner og de riges ris, Hovedland, 2022 [Re]
Engang var Peter Sabroes navn på alles læber. Arbejdere og småfolk i by og på land lyttede til ham, når han talte om at organisere sig. Menige soldater vidste, at ham skulle de gå til, hvis de blev forfulgt af officererne. Børn, der var anbragt på opdragelsesanstalter, klagede til ham, når de blev straffet.
Omvendt så arbejdsgivere, herremænd og embedsmænd – ja, hele den tids kreative klasse – på ham med væmmelse, også fordi han som regel overskred grænsen for det pæne og til(for)ladelige. Men uden Sabroe, uden hans aktioner og hans populistiske journalistisk havde velfærdssamfundet næppe fået den folkelige opbakning, som det rent faktisk fik.
Bogforside David Kempel: Superregion København, Hovedland, 2022 [Re]
David Kempels bog om skævvridningen af Danmark starter med en international sammenligning af geografisk polarisering imellem storbyer og provinser i en række vestlige lande og konkluderer, at Danmark er blandt de mest centraliserede lande i Vesten. Hvordan er det kommet dertil? På trods af intentioner om at skabe et muntert, jævnt og virksomt liv, så synes en uønsket udvikling kun at fortsætte: København er en by, hvor det kan tage flere timer at parkere sin bil.
Historisk set viser David Kempel, at Christian 4. efter sin tronbestigning i 1588 måtte konstatere, at hans hovedstad ikke kunne måle sig med de bedste europæiske storbyer. Og han satte i værk. Udover de berømte bygningsværker og de fejlslagne krige rummer historien om Christian 4. også en overraskelse: Ved at accelerere koncentrationen af militære, statslige og økonomiske institutioner i hovedstaden blev kongen tillige et symbol på udviklingen i den danske samfundsgeografi – frem til i dag. Enevælden blev født i København som en alliance imellem kongen og københavnske storborgere, officerer og embedsstanden. Med evige privilegier til byen stillet i udsigt af Christan 4. og fornyet frem til i dag.
Kempels bog belyser i en række nuancerede kapitler den faktiske udvikling med fyldigt statistisk materiale, og bogen henvender sig til planlæggere, fag- og lægfolk, der gerne vil forstå baggrunden for den dysfunktionelle udvikling.
Bogforside Elsebeth Dissing: Tobakspigerne – En by, en tid, en skandale, Hovedland, 2022
Et dødt spædbarn fundet i fjorden. En stuepige forsvundet fra et af de fine huse i Vestbyen. Det er sidst i 1950’erne, da de to hændelser rammer fjordbyen, som er et let genkendeligt portræt af Aalborg.
Fjordbyens bedsteborgere betragter livets velbehagelige gang som deres umistelige privilegium. Men en dag eksploderer historien om en grosserer, der har misbrugt en ung (stue)pige, og pigerne på byens store arbejdsplads, Tobakskompagniet, ta’r affære, bistået af redaktør Ovesen. Det trækker op til sociale uroligheder, og østbyens arbejdere er tilsyneladende parat til kamp. Utraditionelle metoder lægger arm med klassesamfundets top og mod mandens århundredgamle privilegier.
Tobakspigerne – En by, en tid, en skandale er en selvstændig fortsættelse af Tjenerindens døtre om bevægelsen hen mod et samfund, hvor tjenerinder får status som ligeværdige mennesker.
Bogforside Michael og Martin Rasmussen: Genfærdet ved skovsøen, Saga, 2022
En røver gemmer en guldskat i en skov og ryger så i fængsel. Tre børn tager på sommerferieophold på landet. Et genfærd kommer forbi med et budskab, der kan redde dem alle … Hvem er det, der er ude efter guldet? Og vil det mon lykkes genfærdet at få kontakt til børnene i tide?
★★★★★ af Helle H på saxo.com
Bogforside Iman Kurdi: Muhammad + Khadija, Silah Publishing, 2022
“Men man kan stadig blive gift med hinanden, hvis én er rig, og den anden ikke er det,” påpeger Osama.
“Det kan man sagtens. Du har helt ret, min skat. Men hvorfor valgte Khadija at blive gift med Muhammad, sallallahu 'alayhi wa sallam, selvom han var fattig?”
“Øhh, fordi han var troværdig, han løj ikke og alt mulig andet,” svarer Osama og ruller meget med øjnene.
Bogen handler om en af verdenshistoriens smukke kærlighedshistorier. Profeten Muhammad, sallallahu 'alayhi wa sallam, og Khadija Bintu Khuwaylids forhold er fyldt med guldkorn til, hvordan man kan få et kærligt og stabilt familieliv, men hvordan taler man om sådan et emne på en måde, så det bliver relevant for børn?
I serien “Abulaban Brødrene” følger vi de tre drenge, Adam (10 år), Osama (8 år) og Hicham (5 år), hvis forældre ofte gerne vil forklare dem ting om islam, men hvor samtalen ikke altid går som forventet.
Serien er inspireret af forfatterens egne samtaler med sine børn og et ønske om at hjælpe voksne med at formidle islam til børn på en sjov, let og forståelig måde.
Bogforside Sagar Constantin: Håbet, Forlaget Constantin, 2022
Hvis Ringens mission skal lykkes, må Eva rejse tilbage til jorden og prøve at sætte en stopper for Frank, inden han afslører In Between for offentligheden. Desværre har Frank allieret sig med en gruppe magtfulde personer, som vil sprede politisk og økonomisk frygt for at opnå magt i hele verden.
Opgaven synes umulig, og Eva er ved at løbe tør for muligheder, så hun ser ingen anden udvej end at opsøge en tidligere ven. Men skal hun gøre sig håb om at få hjælp, må hun bryde sit løfte til Mesteren og fortælle om In Betweens eksistens.
For at blive klar til at være en del af Ringen er Eva også nødt til at arbejde med sin egen personlige udvikling. Først når alle Ringens medlemmer har bestået en test, kan de vende tilbage til Jorden med den viden og bevidsthed, som er afgørende for menneskehedens fremtid. Gabriels tilstand bliver forværret, og uden ham kan Ringen ikke samles. Tiden er ved at rinde ud, og spørgsmålet er, om Eva bliver klar til tiden? Bliver hun i stand til at slippe kontrollen og overgive sig til sin sårbarhed og sit hjerte?
Evas intense rejse inspirerer os til at være tro mod os selv, åbne os og lytte til vores hjerte. Den lægger op til selvrefleksion og er tredje bind i serien om In Between.
Bogforside Georg Lett: En uendelig affære, Hovedland, 2022 [Re]
Det er ikke hver dag, en af landets profilerede advokater springer ud og debuterer som romanforfatter. Det er ikke desto mindre, hvad Georg Lett gør med kærlighedsromanen En uendelig affære.
Roland er pensioneret juraprofessor med speciale i menneskerettigheder. Han lever et afslappet liv sammen med kæresten Vibeke, da han en dag modtager en opfordring om at komme til begravelse. Hans ungdomskærlighed, som han ingen forbindelse har haft med i over 50 år, er død. Og mailen er fra hendes søn.
I starten af 1960’erne var Roland i tiden efter gymnasiet på et års kostskoleophold i Nantes. Det blev et kulturchok for ham. Han havde ingen erfaringer med piger, men håbede naturligvis på et eventyr. Da hans ønske går i opfyldelse, føres han ud i et uoverskueligt forløb og mister kontrollen over begivenhederne.
I Frankrig bliver han konfronteret med sin tid i Frankrig og sin forelskelse, og gradvist må han ændre sin opfattelse af, hvad der skete dengang.
★★★★★ på saxo.com af flere brugere, herunder udtalelsen: “Jeg kan varmt anbefale bogen. Den er meget velskrevet og fanger læseren fra første side. Og så bliver den mere og mere spændende jo mere man læser. En rigtig god debutroman – jeg håber der kommer flere.”
Bogforside Poul Poulsen Krogsgaard: Der kan ske så meget undervejs , Skriveforlaget, 2022
Almar bliver efter eget ønske smidt ud af konen. Han stiger af toget i Middelfart og møder Herdis, som næsten fortæller ham, hvor hun bor. På vej mod Assens støder han ind i forskellige mennesker, der deler nogle af tilværelsens skarpe hjørner med ham. Finder han Herdis igen?
Bogforside Ole Nybo: Kom i sving, Finn!, Books on Demand, 2021
I Kom i sving, Finn! møder man igen de herlige beboere i boligforeningen Kanaljebo. Det er med megen humor og let satire, at beboernes dagligdag beskrives.
Der kommer nye spændende butikker til i ejendommen, og indehaveren af den ene, Sonja, glider hurtigt ind i miljøet. Pludselig sker noget, ingen kunne forudse. Finn, også kaldet Isgas-Finn, der er ejendommens lokale brokkerøv, og formanden, der styrer ejendommen med stor energi og selvpromovering, forsøger sammen med krybdyreksperten Tudsen og grønthandleren Yannis at løse mysteriet. Men så begynder problemerne for alvor at tage fart …
Bogforside Marianne Thyboe: Opdragelsen starter indefra, Saxo Publish, 2021
Opdragelsen starter indefra viser, hvordan du skaber mere glæde, overskud og harmoni, ved at forstå budskaberne bag konflikterne med dit barn, og giver dig indsigt, redskaber og øvelser til at ændre de ting, der ikke fungerer. Bogen er til fremtidens forældre, der ønsker en helt ny måde at anskue tingene på og til at opdrage deres børn på. Nemlig indefra og ikke efter de ydre one size fits all-råd. Marianne Thyboe guider dig til at se bag om dit barns opførsel og bag om din egne reaktioner. Der er altid en god grund til det, du og dit barn gør. Altid. Derfor vil du ikke opleve nogen løftede pegefingre, tværtimod. Bogen viser, hvordan du skifter dårlig samvittighed ud med nysgerrighed. Så er det lettere at ændre de mønstre, som ikke længere gavner relationen til dig og dit barn. Bogen indeholder andre forældres og Marianne Thyboes egne historier blandet med redskaber og øvelser i:
– hvorfor det ikke er din skyld, hvis du skælder dit barn ud
– hvorfor dit barn ikke hører efter
– hvorfor one size fits all-opdragelsen ikke virker
– hvordan du ændrer dine irritationer til indsigt, udvikling og (k)ærlig opdragelse
– hvordan du får dit barn til at samarbejde.
★★★★★ fra flere læsere på saxo.com, herunder med udtalelserne:
“Uundværlig og vidunderlig bog, som sætter opdragelse i perspektiv for forældre og burde give eftertanke i det offentlige behandlingssystem.”
“Der er meget at lære i denne fantastiske bog, også som bedsteforældre.”
“En helt igennem fantastisk bog, der gør op med fordomme, skam og skyld hos nutidens forældre. Den perfekte barselsgave, og en håndsrækning til forældre, der vil lade sig styre af kærlighed!”
Bogforside Bettina Bjelke: Døde hjerter, Skriveforlaget, 2021 [ReR]
Ibrahim åbnede forsigtigt døren. Der var helt mørkt i lokalet. Nede for enden af rummet kunne han ane en lyssprække bag en reol. Ibrahim skubbede reolen til side, så han kunne klemme sig indenfor. Synet af de spejlblanke torturinstrumenter, som lå på bordet, ætsede sig fast på hans hornhinder. Det løb ham koldt ned ad ryggen. Ud af øjenkrogen fik han øje på en kummefryser. Ibrahim tog mod til sig og lettede på låget. Ingen kunne havde forberedt ham på det syn, som mødte ham i fryseren. Fra det øjeblik var Ibrahim klar over, at hans liv var i fare. Han var nødt til at flygte fra sin chef, den skånselsløse Mustafa …
★★★★ “Bettina Bjelkes debutkrimi tager egentlig udgangspunkt i Danmark men udspiller sig i Egypten. Vi præsenteres for hjertesygdom, ufattelig rigdom og et morderisk kvindesyn. Hovedpersonen Mustafa Muhammet kaldet Mogulen er i chok. Døde hjerter er udover at være en anderledes krimi også rigtig godt skruet sammen af en debut at være og jeg kunne sagtens forestille mig, at forfatteren kan have meget mere at byde på i fremtiden og ser frem til at se meget mere til Bettina Bjelke fremover. Vurdering: 4/6 Roser. Krimiormen.dk”
Bogforside Anne Værgman: Når omvejen kalder, Rakontanto, 2021 [Re]
Romanen er et drama blandet med personlig udvikling. Vi følger hovedpersonen Charlotte, som lever et helt almindeligt familieliv, indtil den dag hvor hun henter jordbærkage til kollegerne og bliver kidnappet. Under kidnapningen finder hun sider af sig selv, som hun ikke kendte. Hun slipper fri, og da familien vender hende ryggen, er hun så heldig at støde ind i nogle personer, der lever livet på en helt anden måde. Hun møder bl.a. en coach, som guider Charlotte til et helt nyt liv, hun aldrig havde drømt muligt.
“En rigtigt page turner … aldrig har jeg læst en bog på så kort tid! Vi kender hende allesammen, hovedpersonen Charlotte, hvis småstressende leverpostejsliv tager en drastisk vending. Men det viser sig at intet er så skidt, at det ikke er godt for noget andet. En perfekt blanding af spænding, begær, psykologi. En smuk fortælling om hvordan vi kan skabe det liv vi drømmer om. De varmeste anbefalinger herfra.” Marlene Gadeberg, anmelder.
Bogforside Nadja Manghezi: Capulana Fabrikken, Eget Forlag, 2021
Fruen og tyendet. De roller er vel klare nok. Eller er de? Liza har begge ben på jorden og skal nok finde ud af at styre den overidealistiske cooperant, hun i øvrigt arbejder loyalt for. Og hun skal også lige sørge for, at familie og venner får lidt glæde af hendes ansættelse. Med stor psykologi og menneskesyn. Men også i hendes privatliv er der sorger og glæde … gode børn og knap så gode … og megen humor. Og både fruen Mama og Liza har et barnebarn, der betyder alt for dem. Indholdet er autentisk, hvilket de mange billeder bærer vidne om, men forfatteren har ladet sig inspirere til at skabe sin egen fortælling.
Nadja Manghezi er lærer og cand.mag. Hun tog sammen med sin familie til Moçambique i 1976 som cooperant for at hjælpe med opbygningen af det nye land. Efter nogle års arbejde tog hun hjem for så næsten tyve år efter at vende tilbage til Maputo, denne gang som koordinator for Mellemfolkeligt Samvirke, men uden børn og med sin mand på den anden side af grænsen i et frit Sydafrika. Hun har skrevet flere bøger om livet i det sydlige Afrika på engelsk, portugisisk og dansk.
★★★★★ “Hvis du som mig har en fascination af historier fra Afrika, så skulle du måske læse Capulanafabrikken. Capulanafabrikken er en sørgmunter hverdagsfortælling om en gruppe kvinders kamp for overlevelse og selvrespekt midt i 1990’ernes AIDS-mareridt. Scenen er sat i det ludfattige krigshærgede Mozambique i det sydøstlige Afrika. Med grænse til et Sydafrika, der tænder risikable drømme om job, penge og et selvstændigt liv. Som læser bliver man hurtigt grebet af de stærke skæbnefortællinger, hvor udlængsel, eventyrlyst, skabertrang og bekymringer for børn og børnebørn væver historien sammen og overskrider grænserne mellem rig og fattig, sort og hvid. Historien er Nadia Manghezis egen, men bliver leveret som en medrivende fiktiv fortælling, hvor konsekvenserne af krig og en dødbringende epidemi udrulles for øjnene af læseren. 5 stjerner.” Henrik P på saxo.com.
Bogforside Lasse Rydberg: Er det lidt forbudt at dø, Eget forlag, 2020
Digtsamlingen har forfatteren skrevet på vej mod de 80 år, og den handler om at blive ældre, livet som gammel, mødet med døden – en fortælling om livsglæde, om at leve nært med livet, tilfreds og udfordrende, men først og fremmest at møde sig selv og alderdommen med humor. Der er mange smil i bogen og sød eftertænksomhed. Lasse Rydberg har arbejdet som lærer, forsker, universitetslærer, skoleinspektør og skribent og redaktør.
Bogforside Holger Ulvdal: Gøngehøvding i ilden, Books on Demand, 2020
Kong Christian den 3. gennemfører i 1563 Reformationen i Danmark. Det er tiden for Grevens fejde, Dacke-fejden og den Nordiske syv-årskrig.
Den unge Mickel Pedersen fra Gønge herred i Skåne kastes ind i disse konflikter i tjeneste for kong Frederik den 2. Mickel får tilnavnet Gøngehøvdingen og får vigtige roller i krigene.
Romanen følger Mickel fra knægt til erfaren krigsherre i et pestramt og krigshærget Norden.
“Det er en roman fuld af action, hvor handlingen går over stok og sten med gode helte og ondsindede skurke. Man er godt underholdt undervejs, og desuden får man som læser et kig ind i denne fjerne, urolige tid, hvor det at slå andre mennesker ihjel i mange sammenhænge bare var noget, man gjorde. Tak til Ulvdal for at sætte fokus på en periode, der ikke så ofte bliver udsat for spotlys.” Kathrine Tobiasen i Slægtsforskeren.
Bogforside Thea Astrid: Langt væk fra Asgård, Forlaget Brændpunkt, 2020
I menneskenes verden, Midgård, ankommer fire mænd en mørk aften til den gård, hvor attenårige Tjalfe og sekstenårige Røskva bor. Mændene bringer nyt om Tore, søskendeparrets far, der forsvandt sporløst for år tilbage. Tore sidder fængslet på Gotholm, de udstødtes ø, efter et drab på øens høvdingedatter. De fire mænd vil tage Tjalfe og Røskva med til Gotholm, da Tores sidste ønske er at tage afsked med sine børn. Men det skal snart vise sig, at der er en anden og mere mørk grund til at bringe dem over til øen.
Thea Astrid har en baggrund inden for film- og teaterbranchen, hvor hun særligt har arbejdet med dramaturgi og manuskriptskrivning. Langt væk fra Asgård er hendes romandebut.
“Handlingen foregår i den barske primitive vikingetid med høvdinge og trælle, hvor man i høj grad troede på forudsigelser og overtro. Allerede i de første linjer suges vi ind i Tjalfes uhyggelige, dramatiske og makabre brændende drømmesyn og vores nysgerrighed vækkes efter at vide, hvad der foregår, og hvad der vil ske. Det er en barsk, dyster, hjerteknusende, dramatisk, spændende, makaber og trist historie, som er indhyllet i en tåge af mystik, mistænksomhed og morderiske motiver. Hvad er der sket i fortiden? Hvem har gjort hvad? Hvem tilhører stemmerne i Tjalfes hoved? Hvem er folk i virkeligheden? Der er alt fra begær, magtmisbrug, slåskampe, blodsprøjt, menneskeofringer, rendyrket ondskab og hævntørst , frygt, dræberhalskæder, drømmesyn, dybe hemmeligheder, råstyrke, tætte familiebånd, venskab og kærlighed … En bog man ikke glemmer. Man keder sig ikke i et sekund i bogen.”
★★★★ youlooklikeabook.blogspot.com
Bogforside Jesper Troelstrup: Viller – min far er røver, Byens Forlag, 2020
11-årige Viller har et problematisk forhold til sin far, der er skilt fra moren, og som aldrig har tid til at overholde deres aftaler. I frustration over endnu en aflysning stikker Viller af. Ved et tilfælde kommer han op at køre med en maskeret og bevæbnet røver, som til hans store overraskelse viser sig at være hans altid fraværende, men højtelskede far. De ender i Nordsverige, hvor de møder en gangster, som faren står i gæld til. Gangsteren presser Viller ned i en faldefærdig og livsfarlig kalkmine for at hente en værdifuld taske. Svigter faren nu Viller igen? Bogen mikser gys, spænding og hjertevarme, mens forfølgelse og drønende biler ræser hen over siderne.
Bogforside Emese Jehrbo: Livstråde, Mellemgaard, 2020
Romanen er baseret på forfatterens egen families historie gennem flere generationer. En slægtshistorie, med start i slutningen af attenhundredetallet, om livet i den bedrestillede dommerfamilie i Budapest, og hvorledes de kommer til at opleve ikke blot Første og Anden Verdenskrigs uhyggelige skæbnespil, men også Depressionen, Sovjetunionens besættelse af landet, revolutionen og den totale splittelse af familien, efterhånden som Østblokken rejser sine mure. Mellem faldne soldater, årenes udmagrende sult og bombede ruiner spirer det ukuelige håb om en ny morgendag, og selv i ulykkens skygge overlever en stille glæde – ved den mindre lykke og ikke mindst kærligheden. Den stiller spørgsmålstegn ved, om overlevelse skal ske for enhver pris, eller om det medmenneskelige ansvar skal veje tungest, og er et vidnesbyrd om den knusende afmagt og tingsliggørelse, der overtager livet, når det enkelte menneske ikke har indflydelse på sin egen fremtid.
Bogforside Benny Frits Andersen: Hvis det hjalp at råbe (digtsamling), Mellemgaard, 2020
“Digte hænger på træerne,” siger Benny Frits Andersen på vej ud i skoven. “Intet står her så tydeligt tegnet som det guddommeliges usynlighed.” Skridt for skridt med hænderne i lommen, vinden kalder, og dér danser digtene bevidsthedens elegance.
Uddrag: “ … du som taler vindenes sprog men intet har at sige
og som holder dit fødselsskrig tilbage på hvileløshedens vej
søgende det snorlige perspektiv over horisontens krumning
du – jeg tillader mig at kysse din sjæl”.
Bogforside Anne Sofie Hornemann: Drømmeværelset, Eget forlag, 2020 [ReR]
Novellerne spænder fra uhygge og psykopatiske hovedpersoner til dystre fantasier og drømme. Et skræmmende kig ind i menneskets psyke og en fascinerende drømmeverden, hvor alt lader sig gøre. Uddrag:
“Det er vanskeligt at se noget i tusmørket, men jeg aner en høj mur, der omkranser parken, og rhododendronbuske med blomster i orange og røde farver. Da han endelig taler, er det blevet helt mørkt, og den lille abe er kommet frem og har tændt et par fakler på hver side op til trappen med de store terrassedøre og også et par langs muren.
“Vi må fortsætte rundvisningen i morgen, når der er mere lys,” siger manden. “Du må hellere blive her i nat.” Han smiler stille. “Det er sjældent, at jeg har gæster, og jeg har ventet så længe på dig, at jeg vil ikke lade dig gå endnu.”
Ordene synker gradvist ind. Lægger han op til noget? Hans varme stemme skaber hverken angst eller dårlige forudanelser i mig, men prikker inde i hjertet. Jeg føler mig lidt træt og svimmel. Trænger til at ligge ned. Med et nik accepterer jeg hans invitation.”
Bogforside Viveca Tallgren: Mor ordner tænder far er på rejse, Attika, 2020
Bogen er en selvbiografisk roman, der tager udgangspunkt i jeg-fortællerens forældre og deres dramatiske skilsmisse i New York. Som nybagt tandlæge skal moderen deltage i et tandlægekursus i New York, og faderen følger med hende. Da de går en tur i Central Park, afslører han, at han ikke følger med hende hjem til Finland, fordi han skal flytte til Mexico sammen med en god ven, spanieren Alexis. Moderen kommer alene hjem til datteren, der kun er fem år. Den tabuiserede årsag omtales aldrig.
“Du skal bare sige, at far er på en lang rejse,” får datteren at vide. Moderen kæmper selv for at få orden på sin tilværelse i Helsingfors, men også hun længes bort fra Finland, og det bliver datterens skæbne.
Romanen er delt op i to dele, hvor første del handler om forældrenes skilsmisse og fortællerens opvækst i Helsingfors, Finland. Anden del handler om hendes flytning til USA og Danmark og de vanskeligheder, det indebar at være finlandssvensk indvandrer.
Bogforside Michael og Martin Rasmussen: Kongeborgens hemmelighed, Saxo Publish, 2020
Ungdomskrimi fra 11 år. Københavner-teenagerne Milas og Conrad tager på sommerferie-camping med Conrads forældre og lillesøster. De to venner besøger deres nye ven Carl-Christian, som bor langt ude på landet, nær campingområdet. Carl-Christians forældre har en feriegæst boende, og et spændende mysterie i forhold til gæsten opstår: Hvem er han? Hvorfor påstår han at være forfatter, men tager væk hver dag, tilsyneladende uden at skrive? Hvorfor forsvinder han, hver gang de følger efter ham?
Bogforside Elsebeth Dissing: Tjenerindens døtre, Hovedland, 2020 [ReR]
Tiden er 1937 til 1946. I det lille samfund langt ude mod vest er stationsbyen centrum, men naturen og blæsten spiller med og holder styr på de stærke kræfter: kærlighed og had, skam og skyld, begær, bedrag og nysgerrighed. Her er styr på rangordenen, de fine, de mindre fine og nederst daglejerne. Her er også styr på kvindelivet, defineret af mandsret og traditioner, af børnefødsler og fællesskabets normer. I det lille samfund møder vi skrædderen og hans kone, deres datter Thea og hendes drømme om uddannelse og selvstændighed, vi møder knaphulsslåerske frk. Jensen og hendes kamp for kvindens ret, storbonden og hans kone, deres datter Sidsel og hendes møde med kærligheden, ydmygelsen og bedraget, doktor Bork, hans frue og tre sønner, Mille kogekone, brugsuddeleren og ikke at forglemme Ruth fra “Centralen”, der sammen med sladderkonerne fra Kirkebakken får det lille samfund til at hænge sammen. Alt er tilsyneladende, som det plejer at være; da tyskerne pludselig står i landet, så går det til gengæld stærkt, og hvordan klarer det lille samfund mon den “modernisering” der finder sted i årene, der fulgte? Og efter besættelsen, “når der kommer en båd med bananer”, hvad sker der mon så i det lille samfund ude mod vest? Elsebeth Dissing har skrevet en seriøs “folkekomedie” fuld af humor, underfundighed – og dyb alvor.
“Går lige i blodet på læseren”
★★★★★★ Jyllands-Posten
“Underholdende … bevægende”
★★★★★★ Fyens Stiftstidende
“Vellykket romandebut”
Litteratursiden.dk
Bogforside Pernille Juhl: Genforening, Juhls, 2020
Denne roman er baseret på ildsjælen H. P. Hanssens liv frem til Genforeningen i 1920. Gennem sin indflydelse som redaktør, politiker og minister kæmpede han i mere end 30 år for at få Nordslesvig tilbage til Danmark. Ved hans side stod hans kone, Helene Hanssen, som havde sin styrke, hvor H. P. Hanssen havde sin svaghed. Sammen var de et enestående par.
Pernille Juhl modtog Sprog- og kulturprisen 2019 for sin evne til at beskrive sønderjyske skæbner på en levende måde.
“En levende, varm og vedkommende historisk roman”
★★★★★★ Fyens Stiftstidende
“Meget levende og lettilgængelig roman”
Litteratursiden.dk
★★★★★★ Flensborg Avis
Bogforside James Van Praagh: Visdom fra dine guider, Borgen, 2020 [R]
Det kendte åndelige medium James Van Praagh mener, at vi – uanset om vi er bevidste om det eller ej – altid står i forbindelse med spirituelle guider, som konstant tilbyder deres vejledning, visdom og kærlighed til os. I sin nye bog, Visdom fra dine guider, vejleder han os i, hvordan vi kan genkende de forskellige guider, som både kan have fysiske kroppe og udelukkende være åndelige væsener, og han beskriver de mange fordele, der er, ved at få et bevidst forhold til dem. Bogen indeholder mange inspirerende personlige beretninger, øvelser, såsom energiøvelser og meditationer, og vejledning i, hvordan vi kan modtage beskeder fra vores guider gennem kropslige fornemmelser, telepati, inspirerende tanker, symboler, meditation, trance, automatskrift eller drømme. Guiderne er altid klar med indsigt og støtte og kan hjælpe os med at løse problemer og komme gennem udfordringer, så vi kan leve et åndeligt mere rigt liv og udvikle os spirituelt.
Bogforside Dennis Nielsen: Drengen – der bare ville leve, Saxo Publish, 2020
Dette er en mands beretning om det at vokse op i et ustabilt miljø med vold, alkohol, facade, og hvor de primære rollemodeller har været fyldt op med sig selv og deres egne behov. At vokse op med ADHD og PTSD, grundet seksuelt misbrug i alderen 3-5 år i institutionen, om at have fortrængt disse minder for at overleve, mens kroppen har husket dem. Dette førte til et liv i den kriminelle verden med vold, våben, konflikter, alkohol og stoffer. En gribende skildring skrevet med stor indlevelse og empati.
“Fremragende”
★★★★★ Winnie R, Saxo.com
“Jeg blev så utrolig rørt”
Kriminørd
Bogforside Dennis Nielsen: Interiorem, Saxo Publish, 2019
Hovedpersonen Daniel forsøger at komme ud af bandemiljøet. Det er ikke nemt. Netop som han har lagt en vis afstand, bliver han vidne til et groft overfald på en ung kvinde, og hendes barn kidnappes. Daniel tager kampen op, men den er større, end han forudså. En hæsblæsende kamp begynder at udspille sig i en dansk provinsby med død, lemlæstelse og en ældgammel dæmon i kølvandet.
“Som læser er man med fra starten. Man føler med Daniel. Og man vil læse mere. Det er godt med den humor, der er i bogen. For mig er det vigtigt og viser overskud. Og som læser er det rart med kontraster. Her kontrasten til det barske, voldsomme. Bogen er meget voldsom og præget af en enorm mængde vrede. Den er voldsom, uhyggelig og skræmmende. Det nærmer sig gysergenren med dæmonen, en genre der er i vækst, og som der bl.a. bliver lagt fokus på til Krimimessen. Bogen er overraskende, fedt med de twists, der er lagt ind! Det er altid en fornøjelse for en garvet læser som mig, når man kan blive overrasket!” Lida Wengel – Krimimessen
Bogforside Inger Jeppsson: … hvis behov?, Trykværket, 2019
Med en opvækst i et meget troende hjem med strenge regler og forbud tager Lærke hul på sit voksenliv, da hun bliver student. Hun har en dragende længsel efter at prøve alt det forbudte og syndige og lader sig gerne forføre af en ung mands charme og guides ind i en ungdom fuld af alle de ting, hun så længe har hungret efter. Men en insisterende dødsangst i Lærkes indre og en uligevægtig og humørsyg ægtemand kaster den unge kvinde ud i et opgør med barnetroen og dens værdier. Og en udviklingsrejse, hvor det spirituelle spiller en stadig større rolle i hendes søgen efter indre ro, har taget sin begyndelse.
Bogforside Salma Ahmad: Uden mor, Vild Maskine, 2019
Uden mor er en gennemillustreret børnebog om at miste, skrevet med nærvær og nerve af Salma Ahmad, og smukt illustreret af Runa Steppinge. Bogen handler om Meena, som er en dansk-pakistansk pige på 7 år, hvis bedste veninde er den seje pige Elise. Efter sommerferien skal Meena starte i 2. klasse. Familien skulle have været på ferie i Pakistan, men de kom aldrig af sted, fordi Meenas mor blev syg. Uden mor starter, hvor Meenas mor er død, og skildrer ærligt og rørende kærligheden, sorgen og savnet, og hvordan Meena og far forsøger at leve videre uden mor. Meena ønsker brændende sin mor tilbage. Og en morgen hører hun morens stemme. Hvordan kan det lade sig gøre? Højtlæsningsbog, som også kan anbefales som selv- eller værklæsning. Modtog debutantudgivelsesstøtte af Statens Kunstfond.
“… en meget elegant fortælling, der trods den tunge tematik indeholder en fin lethed og varme. Det bliver aldrig for tungt … Runa Steppinges illustrationer passer perfekt til fortællingen. Den mørke akvarel blander sig i de kølige blå og varme lyserøde farver. Sorgen er altid til stede, skrøbeligheden. Men også kærligheden. Det er utroligt smukt udført.”
★★★★★ Pia Dalsgaard, Børnenes bøger
“Det er en forfærdeligt rørende bog, og man kan ikke undgå at lade sig påvirke af Meenas store sorg … Børnelitteraturen har mange bøger der kan støtte børn i sorg. Uden mor er en af de bedre.”
Birte Strandby, Bogvægten.dk
Bogforside Nadja Manghezi: Hyrdedrengen og missionæren, Underskoven, 2019
Livet er velsignet for de schweiziske missionærer. Og hårdt. I Moçambique bliver de skydeskiver i kampen mellem zuluerne og portugiserne. I Transvaal må de deltage i krigen mellem Boerne og Briterne. Også inden for egne rækker er der ikke altid enighed. Erics bedsteforældre hørte til nogle af de første missionærer. Hvorfor blev de sendt hjem efter at have arbejdet trofast for Missionen i mange år? Erics mormor beslutter efter mandens død at tage tilbage og få svar på den gåde, der har pint hende i over tredive år.
Bogforside Mette Klint: Interrail, Vild Maskine, 2019
Junuz har haft et vildt år med trainsurfing og et destruktivt forhold til alle, han kender. Med sin interrailbillet i hånden vil han bare væk fra det hele og begynde på en frisk. Over for ham sidder den unge pige Helena. Med tårer i øjnene har hun lige sagt farvel til sin kæreste. Hun skal til Italien og hendes familie i en måneds tid. Helena vil helst bare være i fred og læse sin bog. Junuz er dog anderledes rastløs og retter en lind strøm af irriterende spørgsmål mod Helena. Det bliver begyndelsen på en omvæltende rejse, der vil ændre deres liv for altid.
“Klints evne til at sætte ord på livets udfordringer, svære relationer og den blomstrende kærlighed er fængende. Beskrivelserne rammer plet, og jeg blev med ét sendt direkte tilbage til mit eget 16-årige jeg. Det er dét, Klint kan. Hun kan skabe en nær relation til læseren og til ungdommens hvirvelvinde.”
Marie Honoré Jakobsen, Modspor.dk
Bogforside Lene B. Kanden: Tur-retur Helvete, Deveny, 2019
Tur-retur Helvete handler om kampen for livet og om norske læger, som aktivt modarbejder en patient. Da Lene B. Kanden var i slutningen af teenageårene, fik hun en svulst i hovedet. Langsomt blev hendes krop nedbrudt. Lægerne konkluderede, at hendes helbredsproblemer havde psykiske årsager, men psykiaterne kunne ikke hjælpe, eftersom tilstanden ikke var relateret til psyken. Lene var længe kastebold i det norske sundhedssystem. En dag besluttede hun at tage sagen i egen hånd og henvendte sig til en neurokirurg på Cypern, som var villig til at fjerne svulsten. Svulsten var på det tidspunkt vokset ind i en central blodåre i hovedet; hendes tilstand var kritisk, og operationen var meget dyr. Komplikationer førte til et kapløb med døden. Denne selvbiografiske bog er beretningen om, hvordan Lene kom ind i og slap ud af dødens forgård.
Bogforside Sherrie Dillard: Dine psykiske evner, Borgen, 2018 [R]
Gennem tiderne har mennesker på tværs af lande og kulturer søgt hjælp og indsigt hos seere, shamaner og profeter og andre med psykiske evner. Men ifølge forfatteren Sherrie Dillard er det ikke kun disse særlige individer, der besider ekstraordinære evner – vi har alle intuitive og psykiske anlæg, som vi kan lære at få øje på og udvikle, og som kan hjælpe os i alle livets henseender og kan gøre os i stand til at hjælpe andre. I Dine psykiske evner præsenterer Sherrie Dillard os for fire psykiske typer – en psykisk type er vores primære måde at være intuitiv på, ikke nødvendigvis den eneste. Disse kredser ifølge Sherrie Dillard om henholdsvis mental, følelsesmæssig, fysisk og spirituel intuition. Når vi begynder bevidst at rette vores opmærksomhed mod disse medfødte psykiske evner, kan vi udvikle vores intuition og opnå dybe indsigter og få hjælp til at træffe bedre beslutninger, både i relation til andre mennesker, vores arbejdsliv og vores sundhed. Bogen er let læst og fuld af øvelser, der kan udføres af alle.
Bogforside Michael og Martin Rasmussen: Gilpus – Skattejagt og flere eventyr i Forevigtskoven, SaxoPublish, 2018
Gilpus finder en gammel guldmønt på farfarens loft, som farfaren fandt i Forevigtskoven, da han var dreng. Det synes Gilpus er spændende, så han spørger sin farfar, om han vil gå med ind i skoven og vise Gilpus, Kalle, Arvid og Villy, hvor han fandt mønten, for det kan jo være, at der ligger flere guldmønter i skoven. Farfaren er blevet for gammel til at gå så langt, men han tegner et skattekort til børnene. De fire drenge kommer ud for flere sjove og spændende oplevelser i Forevigtskoven. Historien er velegnet til højtlæsning fra 4 år.
Bogforside Jacob Hyttel: De brændemærkede – Før, Griffon, 2018
Krimi-thrilleren er den første selvstændige roman om den unge politikommissær, Selma Isolde Andersen, som er beundret og hadet. Provinsbyen vågner op til et blodbad på et nærliggende gods. Selmas far, godsejeren, er brutalt aflivet. Selma og lillesøsteren Sara adopteres af kriminalassistent Søren Andersen og hans kone Iben. Femogtyve år senere er politikommissær Selma Isolde Andersen tilbage på godset. Jægere har fundet et lig. Spor for spor kryber fortiden ind, hviskende om en fremtid uden for Selmas kontrol. Hendes første håndgribelige brik i det blodige puslespil er et gruopvækkende fund i den palævilla, som hun arver efter sin farmor. Og blændet af stærke følelser stiger hun uvidende på kollegaen politiassistent Christian Olesens dødskarrusel.
Bogforside Gregg Braden: Den store plan, Borgen, 2018 [R]
I Den store plan går forfatteren Gregg Braden på tværs af de traditionelle skel mellem videnskab og spiritualitet for at besvare store og evigtgyldige spørgsmål: Hvem er vi? Hvad gjorde vores eksistens mulig? Og hvad er det, der karakteriserer os som mennesker? Gregg Braden stiller skarpt på vores arts oprindelse og forunderlige og enestående egenskaber samt kroppens fænomenale evne til selvhelbredelse. Ifølge forfatteren tyder en voksende mængde beviser på, at vi er produktet af andet og mere end tilfældige mutationer og en heldig biologi, og han sætter spørgsmålstegn ved den darwinistiske udviklingsteori, vi alle er vokset op med. I Den store plan tager han os med på en bevidsthedsudvidende rejse i menneskets historie set i et ikkedogmatisk spirituelt perspektiv. Gregg Braden tager udgangspunkt i, at en højere bevidsthed er grundlaget for vores eksistens, og minder os om vores fantastiske menneskelighed – at vi er meget mere, end vi nogensinde har forestillet os.
Bogforside Josie Varga: Besøg fra himlen, Borgen, 2018 [R]
Hvad sker der, når vi dør? Er det enden på alt, og dør vi alene? Disse spørgsmål har optaget mennesker i årtusinder og ikke mindst forfatteren Josie Varga, der har skrevet flere bøger om kontakt til den anden side. Ifølge Josie Varga er døden ikke den endelige afslutning, men en ny begyndelse. Hun bygger sin overbevisning på hundredvis af beretninger fra døende, der har oplevet at få besøg af afdøde familiemedlemmer eller engle, der bl.a. kommunikerer med dem om, hvad der skal ske, når de dør, og de mange, der oplever, at en slags port til et andet rige åbner sig, og at de får et glimt af, hvor de skal hen. I Besøg fra himlen præsenterer Josie Varga en lang række interessante og tankevækkende beretninger om disse fænomener. Og det er ikke kun døende, der har oplevelser ud over det sædvanlige. Pårørende oplever også mange gange, at der sker noget helt særligt omkring den døende. Besøg fra himlen peger på, at der er meget mere mellem himmel og jord, og at vi ikke dør alene, men bliver hjulpet over til den anden side af dem, der er gået forud, engle eller guddommelige væsener.
Bogforside Mikkeline W. Gudmand-Høyer: På Neptun regner det med diamanter, Vild Maskine, 2018
På Neptun regner det med diamanter er en roman, der fortæller en piges livshistorie fra barn til voksen. Historien starter i barndommen og folder sig ud i ungdommen i København i 1980’erne med kunstnerdrømme, stoffer, sex, musik og håbløse forelskelser. Vi følger hovedpersonens søgen efter identitet, kærlighed, grænser og tilhørsforhold. Men den handler også om at have svært ved at lære af sine fejltagelser. At blive ved med at møde drenge og mænd, der ikke er gode for en. Men hvem ved, hvordan det ender?
“… vor tids mange bøger om mindreværd og selvhad får baghjul af en erfaren rytter på livets landevej.”
♥ ♥ ♥ ♥ Steffen Larsen, Politiken
Bogforside Sarah Bamford Seidelmann: At svømme med elefanter, Borgen, 2018 [R]
Efter to travle årtier som lægestuderende og efterfølgende hårdtarbejdende læge med egen praksis og mor til fire hev Sarah Seidelmann seks måneder ud af kalenderen for at rejse ud og finde tilbage til sig selv og føle sig i live igen. Hun havde været vidne til lidelser både tidligt i sin egen familie og i sit arbejde, og hun længtes efter at kunne tage sig af andet og mere end blot sine patienters fysiske problemer – og finde en større mening med tilværelsen. At svømme med elefanter er Sarah Seidelmanns forrygende, hjertegribende, til tider excentriske og meget morsomme fortælling om en vild spirituel rejse, om fascinerende møder med spirituelle lærere og om at undergå en overraskende forvandling fra læge til healer. Hun tager bl.a. til Sydafrika og Indien og møder en elefant, der bliver hendes åndelige følgesvend, og som hjælper hende til den indre transformation, hun har søgt efter. Bogen er både underholdende og dybt tankevækkende læsning om at følge sit hjerte, føle sig fuldt ud i live og have modet til at stå ved sig selv.
Bogforside Lene B. Kanden: Farlig enke, Deveny, 2018
Norsk krimi om den barske virkelighed for en asylansøger og hendes familie. Maryam Yuzhik og hendes børn bliver kidnappet af fire mænd ved asylmodtagelsen på Slottsberget i Asker. Ingen har hidtil villet hjælpe dem i Norge, og ingen ser ud til at ville hjælpe dem nu. Jeanette Sofie Astrup, en professionel tyv, bryder ind hos en af kidnapperne i søgen efter værdifuldt gods. Sammen med journalisten Jo Asbjørnsen vikles hun ind i et spind af mørke hemmeligheder, mord, pædofili, hævn og fordomsfuld politik, der koster liv.
“Dette er utrolig velskrevet og en spændende bog. Flere historier løber parallelt, og skæbnerne i bogen ligger så brutalt nær virkeligheden, at det er hjerteskærende … Man bliver overrasket af forfatterens finesse og kreativitet. Bogen kan på det kraftigste anbefales.”
Kristin Røed, Bokkilden.no
Bogforside Michael Hørup Møller: Far! Bruger skeletter solcreme? Eget forlag, 2018
Børn har fabelagtige betragtninger om oplevede situationer og om det samfund, de er en del af. Det giver Michael Hørup Møller i sin nye bog et perspektiv på, når samfundsmæssig og sociologisk status quo bliver illustreret med et infantilt humoristisk tvist. Samtidig går Michael Hørup Møller i kødet på skrevne og uskrevne normer, sociale fordomme og de samfundsmæssige paradigmer, der i forfatterens optik dikterer, hvordan man i et kapitaliseret samfund bør være for at være en god forælder, en god borger og generelt et godt menneske. Kan man blive lykkelig af at være rig? Hvordan associerer børn sit eget univers med hjemløshed og en sociologisk optik på det samfund, de er en del af? Hvad er grunden til, at det er sejt at have mistet en tand før skolestart, og hvordan indgår en Ferrari i at være sej og opnå ‘det gode liv’? Hvad er den reelle årsag til mobning, og hvordan opstår det? Hvorfor har kongen ikke noget sværd, og hvorfor er der ingen prinsesse med i skak? Hvorfor bliver forældre skilt, hvordan navigerer børn i det, og hvordan formår man som forælder at håndtere den rationelle logik versus den følelsesmæssige balance? Det er nogle af disse betragtninger, Michael Hørup Møller forsøger at illustrere og belyse i sin bog.
Bogforside Ellen Strandgaard: Sol og salt, Attika, 2018
Sol og salt er fortællingen om tvillingesøstrene Maren og Birthe, i tilbageblik fra de er små til romanens nutid, hvor de er midt i livet. Søstrene er tæt bundet til hinanden, og med Maren som den bærende karakter følger vi dem gennem de stærke og dybe følelser, der strømmer mellem dem: jalousi, had og kærlighed, misundelse, sorg og glæde, tilgivelse og en særlig forståelse. En rød tråd er det komplekse forhold mellem mor og datter i tre led, nuanceret skildret mellem Maren, hendes mor og hendes datter, Lillan. En håndfuld vigtige bipersoner fra indvandrermiljøet udgør en betydningsfuld del af romanens nutidsspor. Som et bagtæppe for historien står silhuetten af truende sygdom, cancer, behandlingerne, håb om helbredelse og frygt for, at sygdommen skal komme igen. Alle, der i større eller mindre grad har haft kræft inde på livet, vil genkende de følelser, som skildres så overbevisende. En stærk og vedkommende roman.
Bogforside Anysia Marcell Kiel: Den indre healer, Borgen, 2018 [R]
Alle kommer til verden med evnen til at heale sig selv, mener forfatteren, healeren og mediet Anysia Marcell Kiel, som i mange år har hjulpet mennesker med at komme gennem svære perioder og overvinde helbredsproblemer. I Den indre healer guider hun læseren til at opdage og udvikle sine egne helbredende og åndelige evner gennem inspirerende historier fra sin egen spirituelle vej, erfaringer med klienter og en lang række øvelser. Læseren får bl.a. redskaber til at: • give slip på fortidige traumer og dårlige oplevelser • mærke sine chakraer og afbalancere energien i kroppen • bruge energihealing til at helbrede sig selv og andre • rense sin aura og gøre sig fri af andre menneskers påvirkning • rense sine omgivelser og hjem for negativ energi ved hjælp af f.eks. visualiseringer, røgelse og krystaller. Bogen er fuld af indsigt og inspiration og hjælper læseren til at vække sit spirituelle potentiale, omfavne kærligheden og udleve sit livs formål og komme i harmoni med sig selv og sin sjæl.
Bogforside Frits Bredal: Mænd uden ansigt, Palatium Books, 2017
David Salamon er journalist på TV Avisen og i gang med en programserie om Danmarks rolle i den kraftigt eskalerende krig mod terror. David bliver kontaktet af en person, der kalder sig “lille h”, og som leder ham i retning af en international og lukket organisation, som styres af den vestlige verdens absolutte elite. David opdager, at organisationen har lanceret sin helt egen krig, og uventede spørgsmål hober sig op: Er den danske generalsekretær for NATO, Viktor Steen Hansen, med i det hemmelige netværk? Hvem er ”lille h”? Står David selv på en dødsliste? Og er der en sammenhæng mellem Davids tv-programmer og en række ritualiserede mord på europæiske og amerikanske toppolitikere? Samtidig med at David trækkes ind en spiral af trusler og mord, forsøger han at få styr på sit privatliv. Han står mellem to kvinder – den smukke studievært Fatima Sheik og fotografen Kamilla Arwa Andersen, som er alt andet, end hun giver sig ud for at være. Mænd uden ansigt er en højaktuel og international spændingsroman.
Bogforside Wissing & Winther: Pigen ingen vidste var, Valeta, 2017
Memphis 1969. Da Professor Noah Hobbs en sen nattetime bliver tilkaldt Hominidae Forskningscenter konfronteres han af den værst tænkelige nyhed: Pigen Ana – hovedpersonen i hans hemmelige adfærdseksperiment – er forsvundet. Bag flugten står professorens egen søn, den unge journaliststuderende, Bradley Wright, der har valgt at forråde sin fars livsprojekt og befri pigen bag tremmerne.
I jagten på hendes fortid møder de snart en sandhed, der skal vise sig at få vidtstrakte konsekvenser – ikke kun for nogle af delstatens mest magtfulde mennesker, men også for dem selv og alle dem, de troede, de kunne stole på. For hvem er pigen i grunden? Hvor kommer hun fra? Og hvordan er hun havnet som hovedperson i én af videnskabens bedst bevarede hemmeligheder?
Pigen ingen vidste var er en overraskende forviklingsroman, der tager dig med gennem tressernes Memphis i en jagt på sandheden om eksperimentet, som ingen kendte til. Før nu.
Pigen ingen vidste var er en solid spændingsroman. Jeg var godt underholdt fra start til slut og slugte den som godnatlæsning på en uges tid. Kan klart anbefales!”
★★★★★ Salli B, Saxo.com
“… uden tvivl en vellykket debut.”
Gyseren.dk
Bogforside Helga Berg: Omhu for eftertiden, Brændpunkt, 2017
Bodil kommer ud for en voldsom oversvømmelse i Sønderjylland, som ødelægger hendes hjem og hundepensionat. Hun redder naboens datter og kører til kæresten Theodor i Tyskland. Han er idealist og opfinder og har konstrueret et bæredygtigt, flytbart, lille hus. Sammen med en gruppe papirløse flygtninge opretter de et hjem i skoven, hvor de prøver at leve som selvforsynende. Senere tvinges flokken til at bevæge sig sydpå. I Tyrkiet har Bodils far Godfred, som har mistet kontakten med sine børn, en lille ferielejlighed, hvor han helst vil være i fred. Han får en hushjælp, syriske Tezzy, hvis ældste søn og mand befinder sig i kampområder. Hendes anden søn Pax har nogle anfald med syner af store kommende naturkatastrofer. Tyrkisk politi leder efter suspekte personer, og både Godfred og Tezzy bliver tvunget væk.
Omhu for eftertiden foregår om nogle få år i Europa, Tyrkiet og Nordafrika og reflekterer blandt andet over den internationale flygtningesituation og de konsekvenser, den globale opvarmning kan få.
Omhu for eftertiden er en sælsom og dystopisk skildring af personskæbner i en umiddelbar fremtid … Jeg blev som læser grebet af gruen og afmagten i fortællingen. Omhu for eftertiden vil og kan mange ting – det er faktisk også en håbefuld fortælling om menneskeskæbner, der tilfældigt knyttes tæt sammen med baggrund i katastrofale begivenheder.”
★★★★ MadsPeder S, Saxo.com
Bogforside Michael og Martin Rasmussen: Gilpus & nissen i Forevigtskoven, Saxo Publish, 2017
De fire drenge Gilpus, Kalle, Arvid og Villy vil finde ud af, om der bor en nisse i Forevigtskoven. De tager over til Gilpus’ farfar, for han har engang fortalt om en nisse, som boede der.
Farfaren fortæller børnene, at det var virkeligt, at der boede en nisse i skoven, og at han er sikker på, at nissen stadig bor i den eventyrlige og hemmelighedsfulde skov.
Gilpus og nissen i Forevigtskoven er et spændende og hyggeligt juleeventyr. Historien kan læses uafhængigt af de andre bøger om Gilpus og vennerne. Velegnet som højtlæsning for aldersgruppen 5-10 år.
“Gilpus og vennerne er tilbage. De har været ventet, og de skuffer ikke … Min søn elskede historien, ligesom han har gjort med de to forrige. Han gættede et element af historien allerede tidligt i bogen, og det var kun et hit, da det viste sig, at hans teori holdt stik … Vi kan kun anbefale bogen.”
★★★★★ Erik Pilgaard Hejlskov, dinboganmelder.dk
Bogforside Joe Dispenza: Placeboeffekten, Borgen, 2017 [R]
Er det muligt at blive helbredt alene ved tankens kraft – uden medicin eller operation? Sandheden er, at det sker hyppigere, end mange regner med. I forfatteren Joe Dispenzas fængende bog Placeboeffekten beskriver han adskillige dokumenterede tilfælde med mennesker, der spontant har helbredt sig selv for f.eks. hjertesygdomme, depression, invaliderende leddegigt og symptomer forårsaget af Parkinsons sygdom gennem deres tro på placebo. Og tilsvarende fortæller han om andre, der er blevet syge og endda er døde som ofre for en forhekselse eller voodoo-forbandelse, eller efter at de fejlagtigt er blevet diagnosticeret med en dødelig sygdom, selvom de intet fejlede. Men vigtigst af alt – og til forskel fra andre bøger om placebo – instruerer Joe Dispenza i, hvordan man selv kan drage nytte af placeboeffekten, hvis man er syg eller lider af diverse symptomer. Placeboeffekten er fuld af brugbare redskaber og ny viden om placeboens mysterium. Bogen kombinerer den seneste forskning i neurovidenskab, biologi, psykologi og hypnose og viser, hvordan det tilsyneladende umulige kan blive muligt.
Bogforside Michella Rasmussen: Silje og kattehjemmet 1: Den nye kat, Tellerup, 2017.
Da Siljes farmor brækker hoften, får Silje og Nadja lov til at passe hendes kattehjem. Den nye kat, Kamma, skal snart føde, og pigerne venter spændt på killingerne. De lægger en masse planer for kattehjemmet, og da klassens populære pige, Simone, hører om det, vil hun rigtig gerne være med. Silje synes det er fantastisk, men det gør Nadja absolut ikke …
“Varme anbefalinger herfra!”
★★★★★ Forestilling om Paradis, blogspot.dk
“En rigtig sød historie.”
★★★★ Pipalukbooks
“Spækket med søde katte og killinger. What’s not to love?”
★★★ Eva Lucia, Saxo.com
Bogforside Pam Grout: Sig tak og bliv rig, Borgen, 2017 [R]
Ifølge forfatteren Pam Grout hænger det således sammen: Når vi ikke hver dag standser op for at tage et overblik over alle de utroligt mange ting, der går godt i vores liv, begynder vanvittige stemmer inde i vores hoved at plapre løs om, at livet er surt, og at vi ikke duer. Og så længe vi bliver ved med at lægge øre til de stemmer, lægger vi ikke mærke til den fantastiske gave, vi har fået: At vi er her på Jorden, og at vi har denne dag, hvor vi kan nyde dette kosmiske eventyr. Derfor opfordrer Pam Grout os på det kraftigste til simpelthen at standse op hver dag og registrere vores velsignelser og begynde at lægge mærke til den dybere, lykkeligere virkelighed, som stille sender sin glade melodi ud i æteren nede under den hvide støj. At sige tak og anerkende alt det gode i vores liv åbner vejen til et fantastisk liv fuld af rigdom på alle planer. Det er den superkraft, som sender os op på den frekvens, hvor glæde og kreativitet udfolder sig. I Sig tak og bliv rig præsenterer Pam Grout et 30-dages eksperiment i overstrømmende taknemmelighed. Hypotesen er simpel: Hvis vi begynder at holde øje med velsignelser i vores liv, vil vi opdage, at de kommer væltende. Hvis vi forvandler hver dag til en 24-timers mission, hvor vi spejder efter mirakler, kalder vi alt det bedste frem. Bogen indeholder 27 øvelser, der er herligt nemme og supersjove, og som med garanti vil forbinde os med livets essens og bringe overflod og alt godt ind i vores liv.
Bogforside Bertelsen & Schwerdfeger: Trojanske Heste, EgoLibris, 2017
København 2020. Efter endnu et voldsomt terrorangreb i København dominerer frygten stadig. Men en gryende oprørsstemning ulmer i befolkningen med hyppige demonstrationer og civil ulydighed.
Terrorpakke III har ændret danskernes hverdag gennemgribende. Øget overvågning og kontrol. ID-kort, der forsøges afløst af ID-chip. Begrænsede frihedsrettigheder. Det private vagtværn, BlackStar, har overtaget centrale dele af politiets magtbeføjelser. Det globale elitære netværks plan, Agenda I, fortsætter.
Rasmus Løvfelt, Københavns nye politidirektør, modtager et hemmeligt notat om justitsminister Lone Brincks mystiske død. Politikommissær Leo Brix bliver bedt om at efterforske sagen i al diskretion. Sammen med politiassistenterne Sofia Kvist og Eric Funk hvirvles han ind i en række spektakulære mordsager. Ved første øjekast tilsyneladende uden forbindelse til hinanden. Men kun tilsyneladende.
Bogforside Matt Kahn: Elsk alt, Borgen, 2017 [R]
Elsk alt handler om kærlighedens fantastiske evne til at overvinde alt – i ethvert øjeblik. Ifølge den spirituelle lærer og forfatter Matt Kahn kan vi altid vælge at møde negative følelser og problematiske situationer, der uundgåeligt opstår for alle, med kærlighed – hvad enten det er en triviel hverdagshændelse eller et stort og tilsyneladende uoverstigeligt problem. Vrede, tristhed og andre negative følelser er ifølge Kahn alle en invitation til at åbne hjertet og opleve noget, der er dybere, en oplevelse af meningsfuldhed og glæde. Bogen er bygget op omkring forfatterens dybe, åndelige indsigter og en række øvelser, der viser, hvordan vi kan bruge kærlighedens kraft til at finde vores inspiration, lidenskab og største potentiale. Og hvordan vi kan bruge medfølelse til at løsne op for egoets uhensigtsmæssige mønstre og lære at kommunikere bevidst med andre og sprede mest mulig kærlighed i verden. Bogen er letlæst og inspirerende, og man kan mærke forfatterens hjertevarme energi fra første til sidste side.
Bogforside Viveca Tallgren: Tango for én, Mikroforlaget Apuleius’ Æsel, 2017
19 autofiktive beretninger, som er inspireret af rejser, forfatteren har gjort alene i forskellige dele af verden. Beretningerne spænder over et langt tidsrum, men bliver bundet sammen af den rejsendes færden i verden. De beskriver forskellige episoder, som den rejsende kommer ud for, undertiden på grund af sit køn, undertiden på grund af tilfældigheder. Nogle af beretningerne har novellens karakter.
Bogforside James R. Doty: Den magiske butik, Det Blå Hus, 2016 [R]
Forfatteren James Doty voksede op i den højtliggende ørken i Californien under usle kår med en alkoholiseret far og en mor, der var kronisk deprimeret og delvist lammet efter en blodprop. I dag er han en succesfuld og velanset neurokirurg ved Stanford University, hvor han bl.a. har grundlagt et center for studiet af medfølelse og altruisme.
Det lå ellers ikke i kortene, at hans liv skulle føre derhen, men da han var 12 år gammel, trådte han ind i en butik, hvor en kvinde ville give noget godt videre og tilbød at lære ham en række tricks, der kunne lette hans liv og hjælpe ham med at manifestere sine ønsker og drømme. Og således gav hun ham det første magiske glimt af forbindelsen mellem hjertet og hjernen.
I Den magiske butik sammenfletter James Doty sin dybt inspirerende og bemærkelsesværdige livsberetning med den nyeste neurovidenskabelige forskning i, hvordan medmenneskelighed og medfølelse manifesterer sig fysisk og psykisk – og så giver han de hemmelige tricks videre og instruerer os i, hvordan vi skaber den bedste version af vores liv – og gør verden til et bedre sted.
Bogforside Kari Tokvam: UD! – en dagbog fra skoven, kahrius.dk, 2016
UD! er fortællingen om en kvindes tre måneder lange solotur i den norsk-svenske vildmark Finnskogen. Hun vandrer og cykler, møder bjørnespor, bundløse moser, brusende elve uden broer og rester af den magiske finnekultur. Om natten spiller floddjævlen Nøkken i vandet – eller gør han? Om dagen kan man leve af det, man finder i naturen – eller kan man? Uden for skoven troner civilisationen. Er det muligt at undvære den og udleve drømmen om at leve i naturen? Med bogen giver forfatteren sit bud og praktiske råd om vildmarkslivet.
Bogforside Michella Rasmussen: Stalker, Tellerup, 2016
Jeg ved ikke, hvem han er. Eller hvorfor han har valgt mig. Men når jeg hører gulvet knirke eller fodtrin følge efter mig, fryser mit blod, og jeg glemmer at trække vejret. Jeg lukker øjnene og håber, det er indbildning. Men jeg ved, han altid er i nærheden.
Midt i 2.g får Julie et romantisk brev fra en hemmelig beundrer. Pigerne i klassen bliver ellevilde og lægger straks planer for at føre dem sammen. Men brevene tager en uhyggelig drejning, og det går hurtigt op for Julie, at beundreren ikke bare er betaget; han er besat. Og han skyr ingen midler for at komme tæt på hende …
“Denne ungdomsgyser er knaldgodt skrevet, jeg var hooked fra første side. Personerne, søskendejalousien og handlingsforløbet giver en højspændt og faktisk ret uhyggelig stemning. Det giver lige et ekstra kick, at vi som læsere også følger brevskriveren og dennes tankegang undervejs. En helt forrygende og meget læseværdig debutroman!”
Bachs bøger
Bogforside Lone Birgitte Ladekarl: Jordbærkjolen, Brændpunkt, 2016
Tenna har hjulpet en kvinde, Solvej Sonne, ved et trafikuheld, og Solvej ligger nu i koma på hospitalet. Tenna begynder at besøge Solvej, og i mødet med hende får hun næring til at skabe en ny livshistorie. Hun søger at lægge barndommen hos sin psykisk syge mor bag sig, men fortiden trænger sig på. Løgn og sandhed fletter sig ind og ud af hinanden, mens nettet strammes om Tenna. Jordbærkjolen er en poetisk og indsigtsfuld roman om den pædagogstuderende Tennas kaotiske liv. Den stiller spørgsmålet om, hvad der binder os til fortiden, og hvorvidt vi kan skabe vores egen livsfortælling.
Bogforside Mette Bærbach Bas: Kulturspejlet – nøglen til global succes, Turbine Business, 2016
Med underholdende eksempler fra især russisk forretningskultur og dansk-tyrkisk familieliv viser forfatteren nye veje til at opnå global succes ved at gøre kulturelle sammenstød til positive møder. Forhandlinger og relationer mellem danskere og udlændinge ender alt for ofte i misforståelser, og det drejer sig i bund og grund om, at danskere er ekstreme. Sådan fortæller forfatter og idéhistoriker Mette Bærbach Bas, der i bogen præsenterer Kulturmetoden® Metoden viser, hvordan danskere kan samarbejde, forhandle og trives godt med de mange kulturer, vi gør forretninger med og i stigende grad deler land og hverdag med.
Bogforside Michael Rasmussen & Martin Rasmussen: Gilpus – Stjerneskud & nye eventyr i Forevigtskoven, gopubli.sh, 2016
Nye eventyr med Gilpus & hans venner Kalle, Arvid og Villy. Denne gang skal de fire drenge på telttur i skovens dyb. De slår teltet op ved den store lysning. Gilpus’ farfar har nemlig fortalt, at det er spændende at ligge og kigge på himlens smukke og glitrende stjerner om aftenen, lige før man skal sove. Er der mon stjerneskud på Forevigtskovens nattehimmel? Møder de flere spændende dyr? Det og meget mere finder du svaret på i denne magiske og hyggelige historie. Velegnet til højtlæsning for aldersgruppen 4-8 år. Lektøren skrev bl.a.: … teksten er velskrevet … indholder en rar, hyggelig og tryg stemning med et strejf af magi og eventyr. Bogens farve-illustrationer er holdt i en enkel blød streg i tegneseriestil.
Bogforside Bertelsen & Schwerdfeger: Fjernstyring, EgoLibris, 2016
Efter et terrorangreb mod Danske Central Bank i 2017 er Danmark i hastig forandring. I en atmosfære af frygt og afmagt er den stærkt restriktive Terrorpakke 3 på trapperne – alt sammen i sikkerhedens navn.
Blev angrebet gennemført af muslimske terrorister? Eller af den internationale storbank IGF som del af en politisk strategi styret af et magtfuldt elitært netværk?
Danmarks første internet-tv-station, 24Net, skaber gennem sin aggressive dækning af sagen alvorlig tvivl om Terrorkommisionens konklusion. Fejlbedømte chefen for Antiterrorkorpset, politikommissær Leo Brix, situationen? Var hans manglende dømmekraft skyld i den blodige massakre? Eller var han udset som offerlam?
På randen af selvmord ser Brix lys for enden af tunnelen. Hans gamle chef, politiinspektør Finn Melby, afslører hemmeligt bevismateriale fra PET. Gradvist indser Brix, at han er en brik i en kynisk, global plan, der rækker langt ind i regering og magtapparat.
Bogforside Barbara Liv Eriksen: Kun DET bliver tilbage, Visdomsbøgerne, 2015
Dette er fortællingen om en ung kvindes eventyrlige liv fyldt med høje fjelde, fart og farer. I en række favntag med naturens vældige kræfter, som hun både elsker og udfordrer, kommer hun ud for en voldsom ulykke. Næsten umærkeligt begynder et mørke at vokse i hende, og hun kastes ud i en lang erkendelsesrejse – ud af mørket, ind i stilheden og sig selv.
Kun DET bliver tilbage bevæger sig i et grænseland mellem prosa og lyrik, biografi og fiktion. De korte digte rammer som lysende og refleksive punkter ned i fortællingen, som er et vidnesbyrd om et indsigtsfuldt og spirituelt menneske, der øser af eget hjerte.
Bogforside Charlotte Heje Haase: Mit livs største tigerspring, Rosinante, 2015
Mødre i dag bliver bombarderet med gode råd, løftede pegefingre, forbud og påbud, og det kan være svært at finde sin vej i junglen af holdninger og meninger. Charlotte Heje Haase, nybagt førstegangsmor, stiller sig i front med sin personlige beretning fra barslen, med alle sine usikkerheder, sin sårbarhed, bekymringerne og lykkestunderne, der kendetegner den første tid som mor.
Bogforside Anja Duna: Damen i den grønne dragt, Forlaget Skrivetid, 2015
Damen i den grønne dragt lever en beskyttet tilværelse, understøttet af en solid arv. Hun tilbringer dagtimerne læsende på en café, hvis overlevelse afhænger af en gruppe skæve eksistenser. De narrer Damen ind i foretagendet, men ingen har forestillet sig, hvilken person der gemmer sig bag det romanlæsende ydre, eller hvordan hun reagerer på den uønskede forandring. Snart finder de forandringsuvillige cafégæster sig selv kastet ud på en omvæltende rejse. En rejse, som truer med at rykke grundlaget for deres eksistens fra hinanden.
Damen i den grønne dragt er en humoristisk roman om at finde balance og mening i tilværelsen og arbejdslivet, hvor det kan være svært at finde fodfæste, hvis man er lidt af en skæv eksistens.
Bogforside Lars Liebst Pedersen: Drengen der hed Bekele, Turbine Forlag, 2015
Oskars verdensbillede ramler sammen, kort før han fylder 14 år. Mens han forgæves forsøger at forlige sig med rollen som storebror til sine adoptivforældres kommende efternøler, bliver adoptivmoren pludselig alvorligt syg. Samtidig kommer Oskar på sporet af hemmeligheden om en mystisk etiopisk maske. Maskens gåder bliver en besættelse. Med en virkelighedsopfattelse i opbrud begynder Oskar en desperat søgen efter svar, der fører ham ud på en hæsblæsende rejse. Inden han ved af det, er han omgivet af gammel mystik, barske prøvelser og historiske hemmeligheder. Undervejs må han også kigge i spejlet og se, om han kan finde ind til den etiopiske dreng, han oprindeligt var – den dreng, der hed Bekele. Drengen der hed Bekele er en dybfølt roman om en adopteret drengs favntag med sin dansk/etiopiske identitet og sine afrikanske rødder. Om den nådesløse, men nødvendige proces det er at hele gamle sår og opnå nye erkendelser. Romanen dykker ned i adoption som livsvilkår og familieform og spørger, om grænserne for en familie er genetiske, juridiske eller følelsesmæssige?
Bogforside Tinne Laursen, Lotte Ø. Rodkjær & Helle Lyster: Hold i virkeligheden, Mediart, 2015
12 unge HIV-smittede fortæller deres historie. Susse Wold og Peter Mygind skrev følgende efter at have læst bogen.
Susse Wold, skuespiller, præsident for AIDS-Fondet: Den rejse, de unge har skrevet om, er en rejse, vi alle kan lære af. De har levet med skam, skyld og fordomme, men de har haft mod til at stå frem og trodse frygten. Man kan ikke udvikle sig uden at træffe nogle valg. Disse modige unge mennesker har alle valgt at fortælle om den kamp, det har været, at turde fortælle, hvem de er. Har vi andre mod til det? Deres åbenhed er vejen til bekæmpelse af de fordomme og tabuer, der stadig er forbundet med at være hiv-smittet eller have aids.
Peter Mygind, skuespiller, foredragsholder: Jeg har støttet hiv-/aids-sagen i over 30 år. Og kan stadig undres over, hvor stor uvidenhed der er i den danske befolkning. Da jeg læste de 12 unge menneskers historier, blev jeg i den grad ramt i mit hjerte. Den angst, magtesløshed, livsfrygt, som du bliver ramt af ved smitte, kræver så meget kærlighed fra dine nærmeste, for at du kan komme ud på den anden side, hvis du i det hele taget nogensinde gør. Ikke at turde fortælle om sin sygdom af angst for reaktionen hos modtageren må være ens største mareridt. Og det har de 12 modige unge mennesker i den grad oplevet på egen krop. Jeg vil opfordre alle mennesker i Danmark til at læse de 12 historier med hjertet, så vi sammen kan hjælpe og støtte hiv-smittede til at turde råbe deres ord ud i verden. Så de kan få den kærlighed, omsorg og støtte, som de i den grad har brug for og fortjener. Jeg har den dybeste respekt for de 12 unge mennesker, som tør stå frem med deres historier, for det må have krævet så meget mod.
Bogforside Ole Lauritzen: J. Lauritzen – om Storhed og Fald, Eget forlag, 2015
Bogen indvier læseren i skibsreder Knud Lauritzens karriere, der gjorde rederiet J. Lauritzen til et mægtigt konglomerat, og hvorledes rederfruen, Kirsten, datter af rektor Hans Hartvig Møller, mente, at rederiets millioner skulle gavne flest muligt. Lauritzen-børnene fik en noget skizofren opvækst, hvor de levede som landets rigeste familier, men også skulle opføre sig som almindelige danskere og give det gode eksempel, hvor spejderloven var en vigtig rettesnor i det daglige. Knud Lauritzen afgik ved døden i 1978, inden generationsskiftet var fastlagt. Bogen skildrer, hvordan JL Fondets skiftende bestyrelser holdt familien ude fra den indflydelse, der var påtænkt, nemlig at Ole Lauritzen og hans fætter, Jørgen Ditlev, skulle deles om ledelsen. Ole Lauritzen fortæller hidtil ukendte detaljer om, hvorfor han frabad sig faderens ønske om at gøre ham til topchef for J. Lauritzen. Han foretrak at køre sit eget løb uden magtkampe og bureaukrati. Han mente, han ville få et lykkeligere liv i et samarbejde med sine egne ildsjæle og uden stordriftens ulemper. Bogen er et manifest om politisk nytænkning uden dogmer, men med hård modstand mod både Rødfascisternes voldspolitik og Kapitalens globaliseringsrus i alliance med storstaternes (EU’s) magtkoncentration uden demokrati og menneskeværd.
Bogforside Claus Mørkbak Højrup: Mordet ved Dybbøl Banke, People’s Press, 2014
Dybbøl 1864: Feltgendarmer Hans Bielke er typen, som med sin blotte tilstedeværelse kan få Fanden til at skide i bukserne. Da Bielkes ven, og ledende general i den danske hær, findes myrdet under den preussiske belejring af Dybbøl Banke, sættes Bielke på sagen. Mens preusserne dænger den hjælpeløse danske hær til med granater, må Bielke og hans medhjælpere manøvrere mellem lazaretter, skanser, Dybbøl Mølle og et sønderbombet Sønderborg for at optrevle mordgåden. Undervejs blokeres efterforskningen af korruption, Røde Kors, ambitiøse officerer, den hovmodige militære ledelse og måske endnu preussiske spioner. Opklaringsarbejdet stiller Bielke ansigt til ansigt med sin fortid og årsagen til, at han, trods gamle krigsskader og et desillusioneret syn på folk i uniform, atter befinder sig i begivenhedernes centrum. Tiden er knap. Mytterier i den danske hær er under opsejling. Et preussisk angreb er nært forestående. Kan Bielke nå at opklare mordet, før det uigenkaldeligt er for sent? Mordet ved Dybbøl Banke er en underholdende historisk krimi af Claus Mørkbak Højrup, der er officer af reserven ved feltartilleriet i den danske hær, og som hermed debuterer som romanforfatter.
Bogforside Sanne Jespersen: Ebola-lægens dagbog, Mediart, 2014
Sanne Jespersen arbejder til dagligt på Infektionsmedicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital, men da der manglede kvalificerede læger til at bekæmpe verdens største ebolaudbrud i Vestafrika, meldte hun sig til at tage af sted. Under sit fire uger lange ophold i Sierra Leone i efteråret 2014 så hun mere død, end hun havde gjort i hele sin hidtidige karriere. Hun var midt i udbruddets epicenter, mens verden for sent fik øjnene op for katastrofens omfang. Hun oplevede børn blive forældreløse og forældre miste deres børn. Men også glimt af håb, og en lokal befolkning, der ikke vil give op. Før, under og efter sit ophold skrev hun denne dagbog.
Jeg tilser blandt andet en 27-årig mand, der bløder fra mund og endetarm. Han bliver ved med at hviske, at jeg skal hjælpe ham og få blødningerne til at stoppe, mens han kigger på mig med bedende øjne. Da jeg bliver nødt til at gå, fordi den maksimale tid i isolationsdragten er overskredet, må jeg vriste min hånd fri fra hans og høre mig selv lyve, da jeg siger, at jeg nok skal hjælpe ham, og at han vil få det bedre inden længe. Inderst inde ved jeg godt, at hvis en bedring er tilfældet, er det i en anden verden end denne. Når først patienterne bløder, siger min erfaring mig, at det kun går én vej. Det er svært at gå rundt blandt patienterne fuldt tildækket. Hvordan skaber man kontakt til en patient på hvem, man kan se angsten i øjnene, når kontakten skal gå gennem to lag handsker, beskyttelsesbriller og mundbind? Man kan selvfølgelig sagtens lægge en beroligende hånd på en skulder, eftersom man er godt pakket ind, men jeg prøver alligevel at undgå at røre mere end strengt nødvendigt. Er dog glad for, at jeg holdt den 27-årige mands hånd. Måske er det den sidste hånd, han holder, før han dør. Alene. Tænk, hvis ens sidste berøring skal være af en behandsket hånd. Det sidste smil gemt bag en maske. Og de sidste øjne, man ser, et par blå fremmede af slagsen.
Bogforside Hasse Norbye: Den Arktiske Nomade, Saxo Publish, 2014
Den Arktiske Nomade handler om en slægts dystre fortid og fortielse. Men det er også en kærlighedshistorie om mennesker, som elsker på trods af svigt, hemmeligheder og knuste drømme. Historien tager udgangspunkt i en række dramatiske begivenheder, som udspillede sig i Ivittuut (Sydgrønland) under Anden Verdenskrig. Krigsmagternes ubønhørlige jagt på kryolit gør livet hårdt for de danske minearbejdere, som på fjerde år lever i isolation fra omverden. Hjemme på Bornholm frygter familien for Poul Jakobsens skæbne, som lever i det kolde nord. Mange år senere finder Julius Jakobsen under oprydningen af dødsboet en notesbog, som kaster lys over krigens sidste hektiske dage. Sammen med historiens anden hovedperson, Lea, kastes de ud i en hæsblæsende jagt på en sandhed, som andre har gjort sig store anstrengelser for at skjule. En verden af vold og magt tvinger dem til at stille spørgsmålstegn ved deres rejse og identitet. Mørke skygger følger dem, og snart jages de af en magtfuld organisation, som ikke skyr nogle midler. Flugten tvinger dem på en rejse fra Grønland over Danmark til Europa og Nordafrika.
Bogforside Ry Kristensen: Nissernes hemmelige verden – Den grønne hue, Musikforlaget FOG, 2014
10-årige Felix finder en magisk nissehue, som gør ham så lille som en nisse. Han finder en lille dør i sit værelse, som leder ud til nissernes verden, og pludselig bliver han en del af nissernes kamp mod de onde gnomer. Bogen er et juleeventyr for hele familien. Den er skrevet i 24 kapitler og er velegnet til oplæsning til børn fra ca. 8 år og selvlæsning fra ca. 10 år.
Bogforside Michael Rasmussen & Martin Rasmussen: Gilpus & vildsvinet i Forevigtskoven, gopubli.sh, 2014
Gilpus og hans venner, Arvid, Villy og Kalle, bor i en landsby tæt ved en stor skov. Børnene elsker at gå på opdagelse i den hemmelighedsfulde skov, som de ved er helt speciel og magisk: Se! Er det ikke et vildsvin, der står henne ved skovsøen? spurgte Arvid og pegede hen mod søen. Og ganske rigtigt stod der et lille lysebrunt vildsvin med mørkebrune pletter på maven og drak vand af søen. Vennerne stod næsten helt forstenet af glæde og begejstring ved synet af det søde vildsvin.
Gilpus & vildsvinet i Forevigtskoven er et spændende og hyggeligt eventyr med flotte farveillustrationer, som giver børnene rig mulighed for at udvikle deres fantasi og forestillingsevne. Velegnet som højtlæsning fra 4-års alderen. Niels Lisborg fra naturguide.dk skrev bl.a. om eventyret: Bogen skal nok blive vel modtaget hos de små – også selvom sønnike ved det afsluttende punktum vil spørge: Far, vildsvin kan da ikke tale? og hvortil jeg må svare Jo, min dreng – i eventyr kan de. – og stille tænke for mig selv, at alle børn burde have adgang til opdagelse og leg i deres egen udgave af Forevigtskoven.
Bogforside Bent Straarup: Snydt – for din menneskeret til jordværdierne, Tænketanken GRO, 2014
Bogen er bygget op med korte statements, som udfordrer læseren til at forholde sig til den almindelige politiske dagsorden – i særdeleshed begrebet velfærd. Forfatteren tager udgangspunkt i begrebet ejendomsret og opfordrer især liberalt indstillede til at gentænke gængse formuleringer og opstillede teorier. Bogen lander en provokerende løsning på problemer som fattigdom og velfærdsydelser. Bogen er letlæst og – siger nogle – med en poetisk tone.
Bogforside Lars J. Østergaard: I lære som Gud, Mediart, 2013
En række afrikanske børn fra Juhean dør uforklarligt på stribe, og WHO’s udsendte læge, Ivar Kolstad, må sande, at organisationen ikke er interesseret i at finde ud af hvorfor. Sammen med kollegaen Serio begiver han sig på en rejse ind i brogede dele af sundhedsvæsnet for at finde svar. Hjemme i Danmark indleder Ivars kæreste, Line, et forhold til den charmerende Jens, som er direktør for en medicinalvirksomhed. Men hans glatte smil og charmerende ydre dækker over en hemmelighed, og en dag tager han uden varsel også til Juhean … I lære som Gud er en fiktiv spændingsroman, der udspiller sig hos aktører og brugere af sundhedsvæsenet i Afrika og Danmark. Bogen er en påmindelse om vigtigheden af at værne om grundlæggende sunde værdier i store systemer.
Bogforside Sagar Constantin Bohnstedt: Ringen, Bogan, 2013
I seriens første roman, Imellem, rejste Evas sjæl efter en flyulykke til Imellem, et sted i skyerne, hvor hun fik valget, om hun ville genoptage sit liv eller blive. I anden bog, Ringen, sendes Eva tilbage til Jorden for at finde de sidste to medlemmer af Ringen og tage dem med tilbage til Imellem. Ringen består af syv vise og gamle sjæle, der tilsammen kan få adgang til en afgørende indsigt, som Jorden har brug for.
Ringen er et medrivende drama om at finde sin plads i livet, et drama om at finde nålen i høstakken, om kun at have sig selv og sin intuition at stole på, når livet er besværligt og gør mere ondt, end man tror, man kan klare.
Bogforside Sandra Valentina Tolic: Lucas på eventyr, Books on Demand, 2013
11 korte fortællinger – og 11 billeder fra drengen Lucas’ liv. I leg og alvor, i fantasi og virkelighed, i drømme og i vågen iagttagelse af verden. Lucas kan lide at lege med sin hund Oscar og flyve med sin drage. Han elsker at bygge sandslotte på stranden og at ride på heste, mens hans leger indianer. Han holder af at fange sin egen og gæsternes middag med fiskestang og at lege med sine flyvemaskiner. Med raket suser han ud i det ydre rum, hvor han fanges i en storm, men han giver aldrig op, for han er en både tænksom og fantasifuld dreng – en dreng som mange andre og samtidig helt sig selv.
Bogforside Helga Berg: Den barmhjertige morder, PrintXpress, 2012
Den barmhjertige morder er anden uafhængige bog i en planlagt triologi, som foregår i en fiktiv forstad til hovedstaden, Lundehøj. Første bog i serien havde titlen Trusler og skæve klodstårne. Lægen Stig Blomme har været udsendt militærlæge til Afghanistan. Nu er han hjemme med egen praksis og lægevagtkørsel i forstadsmiljø og gift med en afghansk kvinde. På overfladen er alt godt for den vellidte og charmerende mand. Men han har skjulte sider og er mærket af oplevelserne i krigszonen. Han er overbevist om, at han er herre over liv og død på den måde, at han kan redde soldaters liv ved at ofre nogen, som alligevel ønsker at dø. Et ønske om hævn blander sig.
Bogforside Mikkeline W. Gudmand-Høyer: Kunsten at vedligeholde et smil, Forlaget Radius, 2012
Syv år tager det at komme sig over en skilsmisse, siger de kloge. De syv år, der følger efter Nadja og Mortens skilsmisse, er tidsrammen i Kunsten at vedligeholde et smil. Syv år, hvor Nadja kæmper en kamp for at finde fodfæste, accept og mening med livet, som enlig mor og kunstner i København, efter en kaotisk opvækst/ungdom med masser af skift og brud. Hun danser samtidig en tung dans med Morten, som i mange år er tavs som en mumie. I en poetisk, tragikomisk, klumme-/essay-form fortælles der om udviklingen af den lille brudte familie, kampen imellem manden og kvinden, mødet med statsforvaltningen, skuffede forventninger, høje krav, sex, forvirring, økonomisk rod og religionstanker. Der er løse ender, dyb frustration og afmagt. Der er finurlig filosofi og humor, og der er tankevækkende spørgsmål, som får læseren til at overveje, hvad meningen er med det hele: vores kultur, demokrati og vores almene forvirring. Kunsten at vedligeholde et smil er fortsættelsen til Gajolmanifestet og udgør samlet en moderne dannelsesroman i to dele, hvor hver del kan læses selvstændigt. Bogen er, som Gajolmanifestet, delvis selvbiografisk. Da Gajolmanifestet udkom i 2007, skrev Steffen Poulsen i Politiken: Det er en sjældent underholdende og tankevækkende bog om opvækst og ungdom. Fuld af rå musik.
Bogforside Stig Dankert Hjort: Selvhypnose, Underskoven, 2012
Selvhypnose er den handling at hypnotisere sig selv, i reglen kombineret med selvsuggestion. Lyder det mystisk? I virkeligheden anvender de fleste mennesker ofte selvhypnose, hvad enten de er klar over det eller ej. Denne bog er skrevet med det formål at lære den interesserede læser at anvende selvhypnose på en bevidst måde for at støtte egne mål. Det kan være afslapning, afstresning, mindre smerte og ubehag eller forbedret selvværd, kreativitet og præstation. Selvhypnose henvender sig til alle, som er interesseret i at lære sig selv bedre at kende og kan sætte tid af til regelmæssig øvning. Foruden en grundig, metodisk opbygget instruktion indeholder den 34 øvelser.
Bogforside Janaki Lund Jensen: Vulvodyni – den tabubelagte smerte, Frydenlund, 2012
Omkring 17 % af alle danske kvinder lider af vulvodyni, en smertefuld tilstand i de ydre kvindelige kønsorganer, der gør det umuligt at have samleje. Alligevel har de færreste hørt om sygdommen, bl.a. på grund af stor usikkerhed blandt læger og det faktum, at sygdommen i høj grad er tabubelagt. Dette er den første dansksprogede bog om emnet. Vulvodyni er en fællesbetegnelse for smertetilstande lokaliseret i slimhinden i kvindens ydre kønsorganer. Vulvodyni-ramte har op til 50 % flere uisolerede smertenerver i skeden end andre kvinder, og der findes to typer: provokeret, hvor man føler smerte ved berøring og uprovokeret, hvor man føler smerte hele tiden. Man kan lide af en blanding af de to. Typisk går en kvinde 5-10 år med sygdommen, inden hun diagnosticeres og begynder behandling. Bogen består af interview med fagpersoner – bl.a. en læge, en psykolog og en meditationslærer – der fortæller om deres møde med sygdommen og giver deres bud på behandling af både fysiske og psykiske symptomer. Herudover indeholder bogen en række personlige beretninger fra danske kvinder, der har lidt af vulvodyni. Bogen henvender sig til de kvinder, der er ramt af vulvodyni, deres pårørende og behandlere.
Bogforside Sagar Constantin Bohnstedt: Imellem – Living Between, Bogan, 2012
Spirituel roman om karrierekvinden Eva, som vågner op i In Between efter et flystyrt, kun for at finde ud af at hun er i koma og har 42 dage til at vælge, om hun vil fortsætte sit liv med sin familie, eller hun vil videre på sin sjæls rejse.
Bogforside Diana Lindegaard: Kvinder i Zenit, Forlaget Indblik, 2012
Hvad sker der med din identitet som mor, når dine børn ikke længere har brug for dig i samme grad som før? Når de hellere vil være sammen med vennerne i stedet for dig? Og når de går fra at være store børn til unge voksne? De fleste kvinder mærker en stor følelse af tomhed, når rollen som mor ændrer sig og minimeres, i takt med at børnene bliver større. Bogen giver et bud på, hvordan lige præcis den periode i dit liv kan være en af de mest udviklende, du kan gå igennem. Der er masser af muligheder for dig som kvinde til at finde det sted, hvor du føler dig mere levende end nogensinde før og nå det punkt, som i bogen kaldes for Zenit. Din storhedstid ligger foran dig, ikke bag dig. Hvis du følger øvelserne i bogen, kan du opnå en langt større bevidsthed om, hvad du har lyst til at fylde din tid med – og acceptere, at rollen som mor ændrer sig, når dine børn om få år er flyvefærdige og parate til at forlade familiens rede. Kvinder i Zenit – inspiration til mødre med store børn opfordrer og inspirerer dig til at finde din helt personlige vej til dit livs tinde – en proces, hvor du visker tavlen ren og kigger på, hvem du egentlig er, når du ikke er mor. Som mor til store børn står du i et perfekt afsæt for at bevæge dig videre mod dit eget Zenit. Nu handler det om dig.
Bogforside Ronnie Andersen: Tilfælde, Høst & Søn, 2011
Den tredje bog i Ronnie Andersens tematiske trilogi om drenge fra forskellige samfundsklasser, der har det tilfælles, at de flygter fra deres følelser. Tidligere er udkommet den prisbelønnede Date med en engel (2008) og 6 (2010). De tre romaner kan læses helt uafhængigt af hinanden. Hovedpersonen i Tilfælde er den unge gymnasieelev Jon, der bor med sin familie på Christianshavn. Om natten vandrer han langs kanalen og tænker på tilværelsens tilfældigheder og på alle de brikker, han mangler at få på plads i livets store puslespil. En dag ringer Oliver fra hans klasse helt forslået på hans dør. Han og Jon begynder at ses, også med Nadia, der fascinerer og forvirrer. Har hun og Oliver været kærester? Og hvorfor vælger Oliver netop at komme til Jon den dag, han har fået tæv?
Pressen skriver:
en fantastisk velskrevet og ikke mindst anderledes absurd roman om at få hold på sig selv og sine svære følelser. – Damian Arguimbau, Weekendavisen.
Tilfælde er en energisk, sjov og rørende ungdomsbog. – Mai Misfeldt, Berlingske Tidende.
Bogforside Charlotte Heje Haase: Generation Multiorgasme, Lindhardt og Ringhof, 2011
Insider-fortællinger om generationen der ikke kan få nok. Det er langt fra kedeligt at være en del af Generation multiorgasme. Til gengæld kan det være både hæsblæsende og hårdt, for den konstante sult efter MERE – et mere spændende job, en større kærlighed, et lykkeligere liv – som kendetegner generationen, kan give tømmermænd. Det ved om nogen Charlotte Heje Haase, der i en periode på tre år, med skiftende jobs, relationer og drømme har stillet skarpt på sin generations aktuelle tendenser og emner som sex, kærlighed, karriere og sociale medier – med sig selv som skydeskive.
Still fra filmen af David Bjergsø Nis Vinten: 50 års ensomhed (film), Cinemateket/Det Danske Filminstitut, 2010
Storarkitekten Wille bliver på sit dødsleje tvunget tilbage til sit lykkeligste øjeblik. Filmen afslører en ulykkelig kærlighedshistorie, hvor Wille til sidst er nødt til at vige pladsen for rivalen Søren, for at hans livs store kærlighed kan blive rigtig lykkelig.
Bogforside Morten Klenø: Den 3. hund, Forlaget Facet, 2010
Den 3. hund er en gyserroman om drengen Martin, der i en årrække levede et ganske normalt liv i forstadskommunen Gentofte, kun afbrudt af familiens faste weekendbesøg hos bedsteforældrene i Smidstrup, Gilleleje. Men bedsteforældrene havde en hund. Den mest børnevenlige boxerhund, man kunne forestille sig. Lige indtil den dag, hvor alt ændrede sig. Som voksen, og i nutiden, lever Martin et ganske almindeligt liv i Jægersborg. Han har et dejligt job, en skøn kone og et herligt hus. Martin og Maiken mangler intet, og netop på aftenen, hvor Martin tænker tilbage, skal Maiken føde. Martin skal være far. Men så begynder tankerne, tanker fra dengang, hvor han var en lille dreng på 14 år. Det er som om, de styrer ham, prøver at forhindre ham i at blive far. Og han tænker tilbage på dagene, hvor alt gik galt i Smidstrup, hvor hunden blev vanvittig, og alt brød sammen foran ham, foran familien. Men hvorfor kommer alle disse tanker til ham nu?
Bogforside Jakob Schmidt: Århundredets barn, Peoples’ Press, 2010
18-årige Anders Larsen bliver mod sin vilje ansat som portørelev på det nybyggede Frederiksberg Hospital. Året er 1918, og mens Første Verdenskrig går på hæld, hærger Den Spanske Syge ikke bare i Danmark, men over det meste af verden. Anders’ far er indlagt på hospitalet. Han har indledt en sultestrejke i sympati med de kammerater, der blev arresteret efter Stormen på Børsen fastelavnsmandag. Syndikalisterne hylder deres nye martyr, mens Anders er frustreret over, at sultestrejken mest synes at gå ud over hans mor.
Pressen skriver:
Romanen tegner et levende billede af en overset periode i det 20. århundrede – serveret i debutant Jakob Schmidts præcise prosa. Spændende som en krimi, men med væsentligt mere vid og bid. – Ekstra Bladet
Det er glimrende gjort! Ambitiøst bevæger romanen sig ud og ind mellem kærlighedshistorie, tidsbillede, skæbneportræt og politisk krimi, overbevisende kædet sammen og fuld af gode iagttagelser, der giver tidskolorit. Der må følges op på en sådan debut! – Kristelig Dagblad
Bogforside Jens Rosenhoff Christensen: Kaptajnen på Mælkevej, Forlaget Mellemgaard, 2010
Bogen handler om en gruppe mænd, der mere eller mindre tilfældigt mødes det samme sted og deler deres historier med hinanden. Fortælleren er nu 65 år og ser uden sentimentalitet tilbage i tiden. Som dreng mødte han Kaptajnen, der tilbød ham eventyret og et bedre liv, end det han havde. Han genoplever nu i sit testamente sit liv som plejebarn hos en fremmed familie – sin tilbagekomst og sit ophold hos Kaptajnen – og hvad der fulgte deraf. Mod slutningen hører vi Kaptajnens egen historie og til sidst igen fortællerens. Denne viser sig ved nærmere eftersyn at være alt andet end uskyldig. Mændene i Kaptajnens hus har i høj grad delt den dårlige samvittighed over mord, jalousi og unødvendige tab; men deres mange oplevelser er langt fra forgæves. Kaptajnen på Mælkevej er en bog om mænd og til mænd. Der bliver fokuseret på emner, som mænd nok sjældent åbent deler med hinanden.
Bogforside Martin Johannes Nordkvist: Bandit, Forlaget Ravnerock, 2009
Bogen Bandit handler om Mads, der lige er begyndt i 1. G, da han finder ud af, at han er forelsket i klassekammeraten Mathias. Bandit skildrer på en fin og indlevende måde, hvad Mads tænker og føler, mens han springer ud som bøsse. Den fortæller, hvordan Mads forelsker sig for første gang, hans første besøg i det Københavnske homo-miljø, og hans familie og venners mere eller mindre heldige måde at tackle hans nye liv på.
Bogforside Søren Bruun: Modellen og døden, Forlaget Mellemgaard, 2009
Han er stædig og sej. Han er professionel. Og han har droppet tjenestepistolen. Vær med, når han skyder med skarpt – uden brug af en eneste kugle! Det lignede en ren rutinesag. En opgave af den slags, en tidligere strisser nemt kunne gå til i sin nye tilværelse som Østerbros svar på Phil Marlowe og Sam Spade. Christina, en ung kvinde i 20’erne, var forsvundet, og hendes bekymrede familie havde hyret Bjørn Byriel til at opspore hende. Christina var velkendt i offentligheden – under navnet Honey Pussy arbejdede hun som pornostjerne og stripper, og hun var et af topnavnene på Kanal Hot, Danmarks nyeste og frækkeste tv-station. Sporene fører vidt omkring, og Christina var langt fra afholdt af alle. Hvor meget vidste den forbitrede hustru i rigmandsvillaen? Hvad var forbindelsen til det nedlagte bordel på Vesterbro? Og hvilken rolle spillede den skumle klub i Nordvestkvarteret? Selv for Bjørn Byriel blev det svært at skelne mellem sandhed og løgn. Og løjet blev der, hvorend sporet førte Byriel hen.
Bogforside Spacemermaid: Skydykker uden faldskærm, Lindhardt og Ringhof, 2008
Gider ikke tænke på Entusiasten i dag. Det er for hysterisk. Kan jo ikke nytte noget, at jeg bare sådan forsvinder ud i atmosfæren på grund af en fyr. Heller ikke selvom han giver mig sug i maven og får mig til at dukke op på arbejdet med trøjen på vrangen. Og bestemt heller ikke selvom han ringede rødvinssød i går og sagde, at han er forelsket i mig. Dumme Amor, kan du ikke bruge en anden som skydeskive? Spacemermaid fylder 28 år og bliver forelsket i den, hun mindst ventede. Hun prøver at holde en finne i bølgen og ikke forsvinde ud i rummet, men det kan være lidt svært for en rumhavfrue.
Bogforside Anni Hjorth: Livets kolbøtter, Fokus Forlag, 2008
Børnebog om Regnbueridderen, der med sine fabelfortællinger forklarer livets problemer og menneskets handlingsmønstre set i visdommens humoristiske lys, alt imens læseren bliver vidne til skabelsen af den første heks, trold, elver, nisse og andre eventyrvæsner.
Bogforside Bente Noyons: Mursten, mursten, mursten, DarkLights, 2008
Bogen er en biografi om forfatterens far, Walter Gustav Teichert (WG), der blev født i en dramatisk tid i en tysk familie. Tilfældet gjorde, at den kom til at bo i Danmark ved flytning af den danske grænse i 1920. WG gennemlevede sit liv meget intenst. Hans store kærlighed, Dagny, elskede han hele sit liv. Hans liv er et udsnit af Danmarks historie i Sønderjylland og København med kontakter ud til hele landet og udlandet. Han skulle altid se, hvad der var bag ‘de blå bjerge’. WG var med til at bygge vigtige dele af Danmark. Denne mand havde bl.a. ansvaret for at bygge næsten alle skolerne i Rødovre Kommune, Skt. Annæ Gymnasium, TV-byen, Rødovre og Gladsaxe skøjtebaner, utallige skoler, svømmehaller og andelsboliger rundt om i landet.
Bogforside Mikkeline W. Gudmand-Høyer: Gajolmanifestet, Det Andersenske Forlag, 2007
Ungdomsroman om den rodløse Nadja, der stikker af til København, da hun er færdig med efterskolen. Der står undergrund og musiker over hendes fremtidsportal, og hun styrer med turbo gennem natte- og kunstnerlivet i indre by. Hash og sex, musik og ecstasy, og farlige fyre med dreads og militærjakker passerer ind og ud af hendes liv. Både i København, London, Spanien og Indien. Indtil det hele bliver lidt for meget, og nedturen rammer. Læs udvalgte kapitler på gajolmanifestet.dk.
Bogforside Annie Brøndsholm: Kvinder med takt og toner, Forlaget Skytten, 2007
Verden er globaliseret, de kvindelige ledere stormer frem, men den kvindelige dirigent er endnu en sjælden race. Mangler kvinder mon mod til at dirigere eller modet til at påtage sig lederskab – er der noget, der står i vejen? Kvindelige præsidenter er en mangelvare, det samme med fodbolddommere, og hvad med den kvindelige general? Det er nok den allersidste bastion, manden giver fra sig. Hvad er det, der trækker, når en kvinde springer op på et podium og løfter armene foran orkestret – lederskab eller kun musikken? Er dirigentjobbet ikke for kvinder – eller er kvinden da mest en eksotisk oplevelse? Her fortæller de kvindelige dirigenter af i dag om deres vej til dirigentpodiet og deres liv med musikken. Alle har stærk tilknytning til Danmark, selv om ikke alle er født her. For læseren er der oplevelser med disse kvinder, der både er interessante, lærerige og morsomme. Også Malkovinderen år 2005 er portrætteret.
Bogforside Karin Asmild: Danske franskmænd fortæller, Books on Demand, 2007
Interviewbog, der deler ud af 12 danskeres erfaringer med at emigrere til Frankrig for at finde svar på spørgsmål såsom: Hvad får danskere til at opgive andedammens tryghed for et liv i det forholdsvis ukendte? Hvordan integrerer man sig bedst uden selv at miste identiteten? Skal man være overskudsmenneske for at tilpasse sig den franske kultur, eller kan et liv i Frankrig uden videre forenes med danske værdier?
Bogforside Marianne Kjær Larsen: Frk. Perfekt, Privatforlaget, 2007
Frk. Perfekt er en personlig beretning om opgøret med flinkeskolen. Forfatteren beskriver, hvordan den evindelige stræben efter det perfekte liv endte med at koste hende dyrt. Hun levede de første 40 år af hendes liv bag facader, og mens omverdenen kun kendte hende som en sød og munter kvinde, led hun af depressioner, spiseforstyrrelser og lavt selvværd. Denne fortælling er et eksempel på, hvad der kan gå galt, hvis ideen om at være den pæne pige fylder mere end erkendelsen af, at ingen mennesker er perfekte. Fortællingen er dog også et eksempel på, hvad der skal til for at gøre op med forestillingen om det perfekte liv.
Bogforside Ernestino Carinthia: På talefod med livet, Books on demand, 2006
På talefod med livet er en beretning om en mand på vandring gennem Europa. En fremmedarbejders fortælling om de indtryk og oplevelser han møder på vej fra ungdom til moden mand. Han vokser op i alperne i et område, hvor Østrig møder Jugoslavien og Italien. Den største forandring i hans liv sker, da han bliver hjemmegående for at passe sine to førstefødte. Han er den fødte filosof. I bogen filosoferer han over verden og livets tilblivelse og dets modsætninger. Bogen er formet som en hyldest til Maria, som repræsenterer det kvindelige aspekt i verden.
Bogforside Lily Toftlund: Historien om mine slægter I, Privatforlaget, 2006
Forfatteren viderebringer i bogen de mange oplysninger, hun gennem tiden har fundet om sin slægt i Merrild, Vidbjerg sogn, Skibbildgård i Nøvling sogn, Tjagvad i Vinding sogn, Moustgård i Gimsing sogn og Wahr i Aulum, alle i Ringkøbing amt.