Shamansk healing og livsvejledning


Shamansk healing
Livsvejledning
Munay-ki
Om
Artikler
Kontakt

Nøglen til dit liv


Der ligger en nøgle inde i os alle sammen. Den er unik for hver af os og kan åbne for et liv, der fylder os med glæde.
af Jannie Solaas
 
Mange af os bruger år eller hele livet på at søge efter den rette nøgle, der kan forløse os og åbne døren til et bedre liv. Nogle gange uden at tænke over, at den er der. Ved vi ikke, at den findes, er den sværere at finde. Det kan virke, som om vi famler os frem i en mørk bygning. Til tider finder vi et rum med lys i, og det kan føles godt at være der en tid. Føler vi os ikke hjemme, søger vi enten videre eller lade os nøje med det, vi har. Andre gange farer vi vild.
Det er naturligt for os at vandre. Det ligger i generne. Lige fra dengang vi boede ude i det fri og fandt maden i naturen. Vi flyttede, når årstiderne skiftede. I dag holder mange af os stadig af afvekslingen. Vi rejser, søger nye oplevelser, skifter job eller partner. Nogle elsker idéen om at være på en livslang vandring. For andre er det stressende. Faktum er, at livet skifter. Ligesom vi ikke sidder og læser den samme bog hver aften, skaber livet nye døre, vi kan gå ind ad.
For at bruge dørene skal vi have nøglen til dem. Nøglen ser jeg som symbol på forståelsen af os selv og vores livsvej. Før eller siden skal vi vælge en ny vej. Når børnene er blevet voksne og flytter hjemmefra, er der et tomrum, der skal fyldes. Når vi pensioneres, kan hverdagen være svær at strukturere. Når et menneske dør, må vi skabe et liv uden den elskede. Oplever vi en utilfredshed eller mangel i vores liv, er det tid til at se nærmere på, hvad der ikke fungerer og hvorfor.
Undersøgelsen af disse spørgsmål kan være skræmmende, for den betyder, at vi højst sandsynligt må ændre vores liv. Det er ikke altid, vi kan se, hvad der ligger foran os. Så må vi famle i mørke, og det kan gøre os usikre på, om vi skal gå fremad eller blive i det velkendte.
 

Hvor nøglen ligger begravet


Skal vi se vejen, skal vi have fat i nøglen for at åbne døren og kigge ind bagved. Nøglen finder du i din utilfredshed eller smerte. Ubehaget er et tegn på, at noget må gøres. Hvis der kan gøres noget. Nogle situationer kan vi ikke ændre på og må enten acceptere eller forlade dem. Er nogen fx døende, kan vi kun gøre vores til, at den sidste tid bliver god.
Ofte er der heldigvis hjælp at skaffe, og dér kan din nøgle være en god ven. Det kræver fuldkommen ærlighed at se nøglen og låsen, den passer i. Ærlighed omkring situationen, vores eget ansvar, og hvilke muligheder der ligger i udfordringen.
Jeg har selv flere gange stået i et vanskeligt dilemma, og selvom jeg talte med venner og familie, var det ikke altid, jeg fandt løsningen. Måske har du prøvet det. Alle kræfter sættes ind på at hjælpe dig, og alligevel er der ikke noget, der falder på plads inde i dig, når du reflekterer over potentielle veje. Du hører ikke klikket som tegn på, at nøglen passer i låsen og åbner en god dør for dig.
Når jeg kører fast, laver jeg en øvelse, som du måske kan hente inspiration i:
Tag en dyb indånding. Luk øjnene og forsøg at tømme hovedet nogle minutter, fx ved at meditere. Skal du finde en vej, skal du have ro til at fordybe dig og opnå klarhed. Sæt dig med lukkede øjne, når du er blevet rolig, og forsøg at se situationen ovenfra. Visualisér, hvad der foregår i dit liv her og nu, og forestil dig, at du svæver oppe over det hele og kigger ned på begivenhederne. Forestil dig, at det ikke er dig, der er involveret i det, der sker, men en elsket ven eller et elsket familiemedlem. Mærk efter, hvordan du reagerer på at se din elskede ven eller familiemedlem gennemgå prøvelserne. Hvilket råd ville du give til ham eller hende? Det kan være lettere at finde løsningen, hvis vi forestiller os, at en anden gennemgår det. Det giver os større frihed til at træde tilbage og se, om vi selv er urimelige og lukkede for løsninger, eller om tiden er inde til at træffe et svært valg.
Du kan også prøve at forestille dig, at du ligger på dit dødsleje. Forsøg at kigge tilbage på dit liv, og forestil dig, at der ingen ændring sker her og nu, og at alt fortsætter, som du kender det. Hvad vil du i den situation fortryde, at du aldrig fik gjort? Tag dig tid til at mærke efter. Spørg evt. dig selv punkt for punkt, om du ville have brugt mere tid på noget. Fx: Ville jeg have brugt mere tid på at male? Ville jeg have skiftet job? Ville jeg have sagt fra?
Det er vigtigt at holde sig for øje, at der sjældent er nemme løsninger, når en udfordring ånder os i nakken, men det gælder ikke om at skynde sig væk fra den. Smerten og udfordringen kan føre os til nøglen og føde vores nye liv.
 

Nøglen er dig


I vores tid boomer markedet for selvhjælpsbøger og selvudviklingskurser. En årsag er, at mange har brug for at finde nøglen. Intuitivt mærker vi igennem ubehaget, at den ligger i baghovedet og hvisker til os: Denne vej.
Jo mere du kender dig selv, des bedre er du til at finde din livsvej og træffe valg, der skaber balance og glæde for dig. Ved du ikke, hvem du er, hvordan ved du så, hvad der er det rigtige for dig at gøre?
Derfor er spørgsmålet om, hvem du er, så vigtigt. Tag temperaturen på dig selv løbende livet igennem. Du ændrer dig og får brug for noget nyt hen ad vejen. Når omvæltninger finder sted, er det et godt tidspunkt at tage temperaturen for at se, om vejen drejer hen et nyt sted.
 

Har jeg spildt mit liv?


Dette spørgsmål kan dukke op i os, når vi søger efter nøglen. Et liv er naturligvis ikke spildt, for vi får altid noget med os. Men får vi nok? Bruger vi vores fulde potentiale?
Det kan forvirre billedet, at vi har mange dage og år foran os, men dødsleje-øvelsen sætter os i en mental og følelsesmæssig situation, hvor tiden er ‘løbet ud’, og det kan give nogle stærke svar. Når man får lov at se tingene på afstand, er det lettere at stille ind med kikkerten og se detaljerne.
Det kan også hjælpe, hvis du under øvelsen stiller dig selv følgende spørgsmål: Er det vigtigst for mig at leve et liv, der er så ‘let’ som muligt, ved at jeg undgår de svære valg? Eller vil jeg føle på dødslejet, at mit liv ganske vist var okay og måske endda behageligt – men uden mening, hvis jeg lod være med at træffe de svære valg?
Et menneske, der har haft alskens udfordringer, kan længes efter det tilsyneladende problemfrie liv. Fuldt forståeligt. Men mange, der lever sådanne liv, føler alligevel tomhed og tristhed; psykiske problemer og misbrug findes også i de privilegerede lejre. Tænk over, hvordan det kan være. De svar, du kommer frem til, kan måske lære dig noget om ikke blot dem, men også dig, og måske hjælpe dig til at finde svar på dine egne spørgsmål.
 

Fra den gale side til den rette


For at finde den rette livsvej kan det hjælpe os at vide, hvad der er den gale. For nogle er det, når vejen hverken glæder eller udvikler dem.
En kollega fortalte mig engang, at han overvejede at sige jobbet op, fordi han ikke længere følte glæde ved det; tværtimod. Beslutningen var svær for ham, indtil han stillede sig selv spørgsmålet: Ville jeg være i dette job, hvis jeg elskede mig selv? Svaret var nej, og erkendelsen fik ham til at søge nye veje.
Spørgsmålet har jeg gemt i min hukommelse, for det er relevant for flere af os på mange andre områder: Ville vi holde fast i unødig smerte, hvis vi elskede os selv? Unødig smerte ser jeg ikke som den smerte, der kommer af at træffe et svært valg – men smerte, der kommer af at fastholde os i en ufrugtbar situation. Udfordringen er at træffe valget.
Spørgsmålet fører et andet med sig: Kan vi elske os selv, hvis vi ikke ved, hvem vi er? Måske, men som jeg ser det, er det stærkeste udgangspunkt for at finde såvel livsvejen som selvkærligheden at kende sit inderste.
 

Stå inde for valget


Når du har fundet nøglen og døren, du skal ind ad, så hold godt fast i dit valg. Hvis vi det ene øjeblik vælger ét og det andet noget andet, bliver vores liv akkurat så ustabilt som vores egen ustadighed. Jeg har hørt mange fortælle, at de med sikkerhed havde valgt at følge en bestemt vej – men når jeg spurgte, hvordan de fulgte den, viste det sig, at de foretog sig meget, der fuldstændig modarbejdede den.
Det kan fx være kvinden, der erklærer, at hun er færdig med at bruge tid på mænd, der ikke vil have et seriøst forhold til hende. At det skal være slut med tvivlerne, dem der siger ét og gør noget andet – og især udenomsaffærerne. At nu vil hun kun have den rigtige kærlighed. Men hvis hun ‘i ventetiden’ fortsat flirter med den ene gifte mand efter den anden, så får al den bekræftelse hende måske nok til at stråle, men hun sender også de forkerte signaler ud til mænd, herunder en potentiel rigtig kærlighed, når hun flirter med alle de åbenlyst forkerte. Samtidig sender hun livet og universet et klart signal – at hun ikke mener sit løfte seriøst, fordi hun bruger tid på dem, der er useriøse, og så vil den seriøse kærlighed ikke kunne finde frem til hende. Hun har lukket døren og skrevet på dørskiltet: “Kun adgang for dig, der ikke mener det alvorligt.”
Det er vigtigt for mig at understrege, at jeg med eksemplet her ikke dømmer dem, der lever som kvinden her. Det eneste, jeg siger, er, at hun modarbejder sit eget ønske om den rigtige kærlighed.
Nogle gange kan det være lettest at tro, at en ‘harmløs flirt’ ikke gør noget, mens man søger efter den virkelige kærlighed. Men hvis tankerne begynder at kredse om en person, der flirter igen, og der ikke er udsigt til et parforhold med vedkommende, låses man fast af flirten. Man begynder at længes og hige efter den forkerte – og bemærker ikke den fantastiske kollega ved frokostbordet bag en. Der er også en anden slagside. Skulle en seriøs kandidat overvære flirten, vil han eller hun formentlig vende sig helt væk fra den useriøst flirtende og afskrive denne person som uinteressant: Hvorfor bruge tid på vand, når man vil have vin?
Så forsøg altid at slippe angsten for det ukendte. Når du begiver dig ud på din egen rejse ad livsvejen, så tænk over, at selv vanskelige valg kan føre positive overraskelser med sig. Det vil de ofte gøre, hvis du følger nøglen.
Der er heldigvis ingen, der siger, at du skal vide alt her og nu. Tag dig tid til at vælge. Mærk efter. Bliv sikker, og gå så efter det, dit inderste kalder på. Gå efter det hundrede procent. Mindre end dét er det samme som at undgå et valg.
Har du vanskeligt ved at finde nøglen til dit liv eller stå fast på en beslutning, kan en shamansk healing af det, der blokerer, være svaret. Vi kan også anvende livsvejledningens metoder til at se frem eller tolke livets tegn til dig.

Book en tid