Shamansk healing og livsvejledning


Shamansk healing
Livsvejledning
Munay-ki
Om
Artikler
Kontakt

Hvorfor kritik sætter dybere spor end ros


Kritik har en mere langvarig effekt på vores følelser, tanker og adfærd. Ved at forstå hvorfor, lærer vi samtidig, hvordan vi kan øge vores egen Konversations-IQ.
af Jannie Solaas
 
Hvorfor sagde han, at … hvad mente hun med … Når vi bliver kritiseret, sætter ordene en spiral af tanker i gang. Den sviende følelse kan fortrænge en hel måneds ros, for vi har tendens til at integrere kritikken i os som en uimodsagt sandhed, og det er lettere for os at glemme alle de positive ord om, hvor talentfulde, inspirerende og elskelige vi er.
Har du spurgt dig selv, hvordan det kan være, at kritikken vejer så meget tungere?
Kemi spiller en stor rolle. Når vi står ansigt til ansigt med kritik, afvisning eller frygt, når vi marginaliseres eller undervurderes, producerer vores kroppe højere niveauer af cortisol. Cortisol kender du måske allerede som hormonet, der er forbundet med stress, men det slukker også det konstruktive tankecenter i vores hjerner og aktiverer vores aversion mod konflikter. Vi bliver mere reaktive for at beskytte os selv og følsomme. Det betyder også, at vi ofte oplever kritikken som en langt hårdere dom, end den er ment.
 

Kritikken kører på Duracell


Vi ved godt, at kritik ikke er rar at få, men der er en meget uheldig virkning af den, som ofte overses: Alle de negative virkninger af kritikken varer i mindst 26 timer. Ordenes inprentes i vores hukommelse og forstørrer derved kritikkens indflydelse på vores fremtidige adfærd. Jo mere, vi ruger over vores frygt, des længere tid holdes kritikkens effekt i live. Vores tanker sætter spor i hjernen, og når vi gentager den samme tanke, bliver sporet dybere – og sværere at slippe af med. Når vi så møder noget, der på den mindste måde kan aktivere sporet ved at minde om kritikken, falder tanken tilbage i sporet og uddyber det endnu mere.
Ros og andre positive kommentarer skaber også en kemisk reaktion. Positive samtaler producerer hormonet oxytocin, som giver os behagelige følelser og øger vores evner til at kommunikere, samarbejde og stole på andre. Oxytocin kender du måske allerede fra forelskelsens rus, den store lykkefølelse, da dine børn blev født, eller da du fik drømmejobbet. Hormonet kan produceres i forskellige doser, ligesom cortisol, afhængig af situationen. Desværre nedbrydes oxytocin hurtigere end cortisol, så den positive effekt er mindre dramatisk og af kortere varighed.
Hvorfor kritik sætter dybere spor end ros? Kritikken kører simpelthen på Duracell-batterier.
 

Du kan øge din C-IQ


Judith E. Glaser har i Harvard Business Review beskrevet problematikken i forhold til ledelsesstilen på arbejdspladser. Hun bruger begrebet Konversations-IQ (Conversational Intelligence) eller C-IQ. Når en leders adfærd øger cortisol-niveauet i en medarbejder, er det udtryk for en lavere C-IQ hos lederen, og når adfærden skaber oxytocin i medarbejderen, er det udtryk for, at lederen har en højere C-IQ.
Glaser understreger, at alt dette ikke handler om, at vi aldrig kan stille krav eller give en vanskelig feedback. Pointen er, at vi skal gøre det på en inkluderende og støttende måde. Den metode begrænser cortisolproduktionen og vil måske stimulere produktionen af oxytocin.
Vi kan bruge det gode råd i forhold til alle, vi kender. Jo mere vi husker, hvilken form for kommunikation der åbner os, og hvilken der lukker os, des bedre kan vi gøde samarbejdet, venskabet og kærligheden.
Har kritik sat dybe spor i dig, hvor du føler dig begrænset, deprimeret eller på anden vis ubehageligt til mode, kan en shamansk healing af den tunge energi og de følelser, tanker og adfærdsmønstre, den munder ud i, være løsningen.

Book en tid