Solaas.dk

Author, af Kontos

Hvordan romaner lærer dig at skrive


Jeg fik et brev i min brevkasse hos Oestrogen.dk om, hvorvidt man kan lære at skrive romaner ved at læse romaner, hvilke romaner der kan lære én god romanteknik, og hvordan man spotter kvaliteten. Man kan jo ofte mærke den, men hvordan ved man, hvad forfatteren har gjort?
af Jannie Solaas

Andetsteds på Solaas.dk har jeg lavet anmeldelser af skønlitterære værker, der viser, hvordan skriveteknikker kan bruges med et virkelig smukt resultat. Netop fordi jeg synes, at læsningen af dem giver så meget, også på det praktiske plan. Du kan læse boganmeldelserne her.
Der ligger derudover mere end 100 boganmeldelser inde på på samme side, hvor du kan få et indtryk af, hvad de forskellige læsere (som selv skriver) har lagt vægt på, og hvorfor de holder meget af disse bøger.
Hvordan man sporer sig ind på det fine spil i en roman og selve skriveteknikkerne, er lidt mere krævende at få fat i, men når man kommer ind i det, kører det så automatisk, at det nærmest kan forstyrre læsningen, fordi man bemærker skriveteknikkerne hele tiden.
Et godt fif er at genlæse de passager, du selv finder virkelig spændende. Kig på, hvad det er, der påvirker dig. Er det sproget? Er der en god rytme i det, fx med skift mellem lange sætninger og korte? Hvordan er de sproglige billeder sat op? Er der brugt udtryk/sproglige billeder, der er anderledes, end dem du før er stødt på? Hvordan har forfatteren valgt at vise sanserne i teksten? Er der mere end synssansen? Hvordan er klipningen mellem forskellige scener, og hvordan indleder forfatteren en ny scene – med drama, handling, replikker eller? Stil spørgsmål, så mange du kan, når du støder på noget i en tekst, som du kan lide.
Det gælder også, når du støder på noget, du ikke kan lide, for det kan du lære lige så meget af. Hvis forfatteren fx konstant begynder sætninger med Jeg eller Han/Hun, har overforbrug af andre ord, bruger klichéer osv. Jo mere bevidst du er om, hvad du kan lide og ikke lide, des lettere finder du din egen stil. Det er af samme årsag vigtigt for enhver med forfatterdrømme at læse mange bøger (af høj kvalitet) for at udvikle fornemmelsen for godt sprog og gode teknikker.
Hvis du gerne vil læse bøger, der underviser dig i at skrive, har siden med boganmeldelser også en liste over bøger om skriveteknik. Alle bøgerne har jeg travet igennem fra ende til anden, og jeg har testet de øvelser, der findes i dem, så jeg kan stå inde for, at de bøger virkelig holder.
Jeg håber, at disse fif inspirerer dig, kære læser, i din videre romanskrivning!