Solaas.dk

Author, af Kontos

Pep kreativiteten op på 5 minutter


Kender du det, at du gerne vil skrive levende og kreativt, men at ordene hakker i det og lyder kedelige, når de kommer ud? Der findes et trick, der trækker motorsaven ud af skrivningen og lokker kreativiteten indenfor.
af Jannie Solaas

Lige inden du går i gang med at skrive dine tekster, skal du bruge 5 minutter på at skrive, hvad der end falder dig ind – så hurtigt du kan og uden at tænke på, hvad du skriver. Pointen er at fjerne hverdagens tanker og stress, der kan gøre skrivningen stiv. Når du skriver uden at tænke, kommer al dagens tankeaffald ud på papiret, og det, du har tilbage bagefter, er et hoved, der er klar til at dykke ned i kreativiteten og underbevidsthedens lager af spændende formuleringer!
Hvis dine tanker springer undervejs, så teksten ingen mening giver, er det helt fint! Det er præcis det, dine tanker da har brug for, før de kan blive stille og koncentrerede, og din skrivning kan blive kreativ og levende.
Tænk ikke over, hvad du skal skrive om. Hvis du ikke ved det, så skriv bare Jeg ved ikke, hvad jeg skal skrive og bliv ved med det, indtil der kommer noget andet ud. Måske er det alt, du skriver, og det er også fint. En del af en sådan skriveudrensning kunne lyde Jeg sidder her og skal skrive volapyk, og der står koppen, men jeg ved ikke, hvem han er, og egentlig bør jeg læse avisen, fordi regnen slår mod fortovet, og nogen bankede på, da jeg læste.
Tænk heller ikke på tiden, mens du skriver. Sæt et ur til at ringe, når de fem minutter er gået, så du kun bruger tiden på at skrive alle tankerne ud, så hurtigt du kan og i præcis den rækkefølge, de kommer i.
Bedøm ikke tankerne, der kommer ud. Betragt dem som vand, du hælder ud af dig selv, for at du kan blive tom og optage kreativiteten i dig. Det er lige meget, om vandet er brunt eller funkler, om der er etik eller pointer i det. Det er vand, og det skal bare hældes ud lige nu.
Hvis du undervejs møder et ømt punkt blandt ordene, du skriver, kan du dykke ned i det og bruge det efterfølgende til en tekst, fx en novelle eller et digt. Der vil der ligge en masse energi i det punkt, som du muligvis har brug for at frigive for at skrive naturligt og levende.
Denne lille skriveøvelse er god at gennemføre lige før du sætter dig og skriver på dine tekster – hver gang. Det er en opvarmning af dine skrivemuskler og din kreativitet. Det kan måske virke overflødigt, men du vil hurtigt mærke, hvordan du lettere kan skrive, når hverdagen er rykket midlertidigt ud af hovedet. Hvis du synes, at 5 minutter er for lidt, så brug 10 minutter, men på mine skrivekurser har 5 minutter indtil videre gjort tricket.
Har du brug for et trick til at tage hul på skrivningen af fx en novelle eller et digt, eller har du bare brug for at lave skriveøvelser hjemme for at holde pennen varm, når du ikke sidder fordybet i din roman, novelle- eller digtsamling, så læg vejen forbi Ordtomaten, som hver dag giver dig et inspirationsord til din skrivning. Ordtomaten finder du her.
God fornøjelse med skrivningen!