Solaas.dk

Tekster, der ånder liv


Working in Marble, af Jean-Léon Gérome Lær at skrive stærke tekster, der sprudler af liv, inkl. 7 skriveøvelser og med tillæg af 2 romanuddrag, der viser, hvordan liv og stemning opnås i en prosatekst, samt skriveteknisk analyse af uddragene. Artikler: Den gode fortælling – og dens onde halvbror ♦ Vis alt! Men kun det yderst nødvendige ♦ Tekster med toner – når historien har sin egen melodi ♦ Levende beskrivelser ♦ Donna Tartts Den hemmelige historie ♦ Haruki Murakamis Norwegian wood. I alt 6 artikler, 23 sider.
Den gode fortælling – og dens onde halvbror. Af Jannie Solaas.
God litteratur. Kan man slet ikke nærme sig nogle retningslinjer for den? Skal alt gemmes væk bag forskelligartede præferencer, som lammer enhver kritik af litteraturen? Ikke nødvendigvis. Der er visse grundtræk, som en bog gerne må opfylde for i det mindste at gøre indtryk på læseren. Alligevel kan forlag både afvise og prise samme bog ud fra hver deres vinkling af dette spørgsmål.
Vis alt! Men kun det yderst nødvendige. Af Jannie Solaas.
Når du skal skrive og formidle din historie, har du et vigtigt valg at træffe. Du kan enten referere i din tekst, hvad der sker, eller du kan vise det. Hvis en historie er refereret, får den som altovervejende hovedregel afslag fra forlaget, uanset hvor genialt plottet ellers måtte være, så det kan anbefales at bruge tid på at vise din historie frem for at nøjes med at referere den.
Tekster med toner – når historien har sin egen melodi. Af Jannie Solaas.
Du har helt sikkert læst mindst én bog, hvor du følte, at historien talte til dig i et bestemt tonefald. Hvor uhyggen ikke bare lå i de mørke drypstenshuler, og humor ikke bare lå i bananskrællen, men hvor alle ord i teksten på forhånd rev dig med, med en særlig tone. Det var, som om der nærmest var skabt en forbindelse mellem forfatteren og dig. Det var ikke blot en historie – det var historiefortælling. Toner har en meget stærk effekt på læseren og er det nærmeste, du kommer på at sidde ved bålet med læseren og dele din historie.
Levende beskrivelser. Af Jannie Solaas.
Beskrivelser kan gøre en tekst mere spændende for din læser ved at skabe levende billeder på læserens indre skærm. Bøger, der med levende beskrivelser gengiver bogens virkelighed, kan sætte et stort aftryk inde i læseren og få læseren til at anbefale bogen til andre.
Donna Tartts Den hemmelige historie. Af Jannie Solaas.
Uddrag og analyse af en spændende og mytologisk roman.
Haruki Murakamis Norwegian wood. Af Jannie Solaas.
Uddrag og analyse af en roman.
Temaet er en del af Temapakke 1: Kreativ skrivning  
Find andre spændende temaer her.