Solaas.dk

Digterens stærkeste tips

  *Gratis tema!*


Abstract Poetry, af Doldrums07. Lær, hvordan du skriver digte af høj kvalitet og intensitet, med tillæg af 8 digte der viser, hvordan de øvrige artiklers skrivetips kan anvendes i praksis, samt skriveteknisk analyse af digtene. Artikler: Skriv digte med effekt! 20 tips til digteren. Del 1 + 2 ♦ Det gode digt ♦ Følelser i digte ♦ Henrik Nordbrandts Note om Mandilares ♦ Michael Strunges Verdenssøn ♦ Emily Dickinsons digte ♦ William Shakespeares sonetter ♦ I poesiens favn. I alt 9 artikler, 32 sider.
Skriv digte med effekt! 20 tips til digteren. Del 1:2. Af Iben Schulze Overgaard.
Der bor en ung pige i mig der ikke vil dø / hun er ikke længere mig og jeg ikke hende. Sådan begynder det digt af Tove Ditlevsen, som en ung Anne Linnet stod med i hånden en dag for 30 år siden. Og lige dér med digtet i hånden har Anne Linnet siden fortalt, at hun tænkte: Hvor kender hun mig fra?. Sådan tror jeg, at mange har det netop med digte. Hvordan opnår en digter så at gøre indtryk på læseren? Der er mange veje. I artiklens to dele viser jeg dig, hvordan du kan bruge et bredt udvalg af lyrikkens byggeklodser og virkemidler, herunder frie vers, bundne vers, metrik/rytme, tempo, betonede og ubetonede stavelser, stavelsesrim, indrim, enderim, konsonantrim, vokalrim, lydord, rimmønstre, prosadigtning, gentagelser, anaforer, epiforer, parallelle sætninger, metaforer og metonymi. Jeg begynder fra begyndelsen, så alle uanset forudgående kendskab kan afprøve virkemidlerne.
Skriv digte med effekt! 20 tips til digteren. Del 2:2. Af Iben Schulze Overgaard.
Lyrikken er den gren af litteraturen, hvor man som digter kan få luft for en følelse med få ord, og det er her, man som læser kan blive ramt af en andens ord for følelser – på tværs af tid og sted. Spørgsmålet om, hvordan en digter gør indtryk på læseren, følges op her i anden del, hvor jeg gennemgår stilelementerne gentagelser, anaforer, epiforer, parallelle sætninger, metaforer, metonymi samt den særlige gren af lyrikken – prosadigtning. Ønsker du at vide mere om frie vers, bundne vers, metrik/rytme, tempo, betonede og ubetonede stavelser, stavelsesrim, indrim, enderim, konsonantrim, vokalrim, lydord og rimmønstre skal du læse første del. Jeg begynder fra begyndelsen, så alle uanset forudgående kendskab kan afprøve virkemidlerne.
Det gode digt. Af Jannie Solaas.
Digte … Hvorfor er det, at nogle af dem rammer lige i centrum af sjælen, mens andre ikke så meget som forårsager et hævet øjenbryn? Måske endda kun et gab? Denne artikels skrivetips ser nærmere på, hvordan du kan undgå det neutrale ansigt og sætte ild i sædet under læseren.
Følelser i digte. Af Jannie Solaas.
Følelser er nogle drilske størrelser. Og de er ikke mindre svære at udtrykke i digte. De ord, der har en effekt, når de siges højt, har ikke nødvendigvis effekt, når de skrives. Jeg elsker dig og lignende følelsesudtryk har sjældent virkning på papiret. Så hvordan omformer du dine følelser til lyrik?
Henrik Nordbrandts Note om Mandilares. Af Jannie Solaas.
Et digt – med analyse.
Michael Strunges Verdenssøn. Af Jannie Solaas.
Et digt – med analyse.
Emily Dickinsons digte. Af Jannie Solaas.
Et udvalg af digte – med analyse.
William Shakespeares sonetter. Af Jannie Solaas.
Et udvalg af sonetter – med analyse.
I poesiens favn. Af Jannie Solaas.
Emily Dickinson skrev dette citat om poesi: Hvis jeg læser en bog, og dens ord gør min krop så kold, at ingen ild nogensinde vil være i stand til at varme den, så ved jeg, at det er poesi. Poesi er kondenserede følelser og billeder, der siger mere end 100 andre, sirligt sat sammen for at gengive et præcist budskab. Poesien kan samle et billede for derefter at splintre det og udfordre din rationelle tænkeevne – eller bekræfte dig i samme ved at holde på en fast form.
Læs artiklerne her. Find andre spændende temaer her.
TIP: Vil du vide mere om arbejdet med følelser, psyke og budskaber i en tekst? Se temaet Følelser, psyke og budskaber – uden forstoppelse her!